Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

prijatno

Tradicionalni doručak kakav su spremale naše bake: Sočni zalogaji tope se u ustima, generacije su volele ovo jelo

Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak

Objavljeno: 29.11.2024. 18:33h

Recept za pravi, tradicionalni doručak kakav su jeli naši stari – svi su ga zaboravili, a toliko je ukusan da se topi u ustima!

Filija je tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije, slana pita napravljena od slojeva tankog testa premazanog filom od kajmaka. Ova pita je vrlo prilagodljiva kada su sastojci u pitanju, pa se često obogaćuje dodatkom sira, spanaća ili drugih sastojaka prema ukusu, prenosi danas.rs.

Zbog specifične tehnike pripreme, filija je dobila nadimak „torta od testa“. Ovo domaće jelo jedinstvenog i bogatog ukusa idealno je za obilan doručak, brzu užinu ili laganu večeru. Filija se može servirati i topla i hladna, a evo kako je možete lako pripremiti kod kuće:

Sastojci:

– 500 g brašna – 500 ml vode – 2 kašičice soli – 200 g kajmaka – sir, po želji

Priprema:

Za početak, zamesite testo od brašna, vode i soli, koje treba da bude malo gušće od onog za palačinke.

Rernu uključite na najvišu temperaturu, rešetku podignite na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača, a donje grejače isključite. Tepsiju za pečenje dobro podmažite, pa kutlačom sipajte testo i ravnomerno rasporedite (kao kad spremate palačinke), pa pecite dok ne porumeni. Važno je da sloj testa bude tanak, da bi ih bilo što više i da bi filija na kraju bila što hrskavija i ukusnija.

Izvadite iz rerne, premažite kajmakom, po želji dodajte i malo sira, i odmah preko toga prelijte novim slojem testa. Vratite u rernu da se ispeče, pa ponavljajte postupak sve dok imate sastojaka, s tim što poslednju koru ne treba da premazujete.

Pečenu filiju ostavite da se malo prohladi, pa secite na kocke željene veličine i poslužite uz jogurt ili prilog po želji i uživajte!

Bonus video:

(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)