Foto: vanillaechoes / Alamy / Alamy / Profimedia

UKUSNO I LAKO

Zelena čorba sa Hilandara koju stari monasi tradicionalno spremaju: Veruju da je ultra zdrava, a recept jednostavan

Kažu da je čorba od spanaća sa orasima jedno od omiljenih jela monaha sa Hilandara

Objavljeno: 29.11.2024. 10:58h

Kažu da je čorba od spanaća sa orasima jedno od omiljenih jela monaha sa Hilandara. Kada pogledate recept, biće vam jasno i zašto. Spanać ne samo da je zdrav, već u kombinaciji sa orasima dobija potpuno novu dimenziju ukusa.

Čorba od spanaća sa orasima se tokom posta često pravi u Hilandaru. Recept je krajnje jednostavan, spanać igra glavnu ulogu, ali su orasi zvezda koja pravi razliku.

Čorba od spanaća sa orasima

Potrebno je:

- 300 gr spanaća

- glavica crnog luka

- kašika margarina

- 2 kašike brašna

- 50 gr mlevenih oraha

- 2 litre vode

- 2 kašike maslinovog ulja

- so po ukusu

foto: Jelajelena Petrovic

Priprema:

Očistite spanać, glavicu crnog luka i samljite na vodenici za meso. Stavite kašiku margarina u šerpu i propržite povrće.

Propržite brašno u 2 kašike ulja, dodajte 50 g mlevenih oraha, 2 litre vode i kratko prokuvajte (oko 5 minuta).

Sipajte u spanać i luk i kuvajte 10 minuta. So dodajte po ukusu.

Bonus video:

(Espreso/zenablic/TM)