Pijaca, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Tamara Trajković, Emilija Jovanović

trebaće vam pun novčanik

Detaljan cenovnik posne hrane na pijacama u Beogradu: Jedna namirnica prednjači po ceni, ali je sve PAPRENO! (FOTO)

Ishrana na postu se bazira na posnim namirnicama poput ribe, raznovrsnog voća i povrća, posnog testa, ali i koštunjavih plodova

Objavljeno: 29.11.2024. 10:40h

Ovaj post trajaće 40 dana, tačnije sve do Božića, 7. januara 2025. godine.

Poznat je i kao Četrdesetnica, a tokom njega zahteva se uzdržavanje od mrsne hrane, alkohola i loših dela. Ishrana se bazira na posnim namirnicama poput ribe, raznovrsnog voća i povrća, posnog testa, ali i koštunjavih plodova.

Palilulska pijaca

Pre svega važno je napomenuti da cene variraju ne samo na Palilulskoj, već i na ostalim pijacama i marketima. Što se tiče, na primer, ribe njena cena zavisi od toga da li je kupujete svežu ili pečenu, a kako su nam rekli na pijaci može da se očekuje i porast cena u periodu oko slava.

Za ljubitelje zimnice koji ove godine nisu uspeli da je spreme na Palilulskoj pijaci mogu naći pravi domaći ajvar, a od koštunjavih plodova ubedljivo su najskuplji pistaći.

Cene ribe

Orada na žaru - 2.800 dinara po kilogramu

Pečeni fileti brancina - oko 3.000 dinara po kilogramu

Prženi fileti lososa - oko 3.000 dinara po kilogramu

Svež brancin/orada - 1.690 dinara po kilogramu

Sveži fileti lososa - 2.590 dinara po kilogramu

Svež barbun -1.600 dinara po kilogramu

Svež filet brancin/orada - 3.770 dinara po kilogramu

Svež filet grgeča - 2.790 dinara po kilogramu

Sveže lignje - 500 dinara za 200-300 grama

foto: Aleksandar Stojanović

Cene povrća

Paradajz - 350 dinara po kilogramu

Pasulj više vrsta - od 400 do 500 dinara po kilogramu

Karfiol - 250 komad

Paprika - od 200 do 400 dinara po kilogramu

Tikvice - 350 dinara po kilogramu

Kupus - oko 150 dinara po kilogramu

Krompir - od 100 do 200 dinara po kilogramu

Batat - 400 dinara po kilogramu

Avokado - 800 dinara po kilogramu (komad oko 150 dinara)

foto: Emilija Jovanović

Cene zimnice

Ajvar - 600 dinara tegla

Turšija - 350 dinara kofica

foto: Tamara Trajković

Cene voća i koštunjavih plodova

Banane - oko 250 dinara po kilogramu

Mandarine - 350 dinara po kilogramu

Pomorandže - 350 dinara po kilogramu

Limun - 250 dinara po kilogramu

Kruške - 400 dinara po kilogramu

Kivi - 350 dinara po kilogramu

Jabuke - 250 dinara po kilogramu

Suve šljive - 600 dinara po kilogramu

Suvo grožđe - 600 dinara po kilogramu

Suve smokve - 1.000 dinara po kilogramu

Sušene brusnice - 1.000 dinara po kilogramu

foto: Tamara Trajković

Pistaći - 1.700 dinara po kilogramu

Lešnik - od 1.300 do 1.500 dinara po kilogramu

Kikiriki - od 200 do 500 dinara po kilogramu

Badem - od 1.000 do 1.200 dinara po kilogramu

Indijski orah - od 1.000 do 1.300 dinara po kilogramu

Bajloni pijaca

Govoreći o cenama spremljene ribe prodavci na Bajloni pijaci u nju su uključili i ribu i uslugu pečenja. U odnosu na Palilulsku pijacu poneke namirnice su i povoljnije, a i na tezgama ove pijace možete naći najraznovrsnije voće i povrće. Ipak, kao i na Palilulskoj, i na Bajloniju najskuplji koštunjavi plod je pistać.

Cena ribe

Orada/brancin - 1.840 dinara po kilogramu

Filet orada/brancin - 2.940 dinara po kilogramu

Filet smuđa - 2.450 dinara po kilogramu

Losos filet - 2.950 dinara po kilogramu

Pržen šaran - 2.200 dinara po kilogramu

Grilovana pastrmka - 1.799 dinara po kilogramu

Grilovana skuša - 1.190 dinara po kilogramu

Pržen oslić - 1.290 dinara po kilogramu

Lignje očišćene - 1.000 dinara 400 grama

foto: Tamara Trajković

Cena povrća

Paradajz - 350 dinara po kilogramu

Krastavac - 250 dinara po kilogramu

Pasulj više vrsta - oko 450 dinara po kilogramu

Avokado - 700 dinara po kilogramu (od 120 do 130 dinara po komadu)

Kiseli kupus više vrsta - 250 dinara po kilogramu

Pečurke više vrsta - do 750 dinara

Krompir - oko 150 dinara po kilogramu

Beli luk - oko 600 dinara po kilogramu

Karfiol - oko 200 dinara po kilogramu

Tikvica - 250 dinara po kilogramu

Paprika - od 150 do 400 kilogramu

Cena voća i koštunjavih plodova

Banane - od 180 do 200 dinara po kilogramu

Mandarine - 250 dinara po kilogramu

Pomorandže - 250 dinara po kilogramu

Nar - 300 dinara po kilogramu

Kivi - 350 dinara po kilogramu

Limun - 200 dinara po kilogramu

Grožđe više vrsta - od 300 do 400 dinara

Ananas - 300 dinara po kilogramu

foto: Emilija Jovanović

Borovnice - od 1.600 do 2.000 dinara po kilogramu (250 dinara pakovanje)

Jabuke - oko 200 dinara po kilogramu

Kruške - od 150 dinara do 350 dinara po kilogramu

Suva šljiva - 450 dinara po kilogramu

Sušena brusnica - 900 dinara po kilogramu

Smokva - 900 dinara po kilogramu

Urma - 500 dinara po kilogramu

Indijski orah - od 1.200 do 1.500 dinara po kilogramu

Lešnik - od 1.100 do 1.500 dinara po kilogramu

Badem - od 900 do 1.300 dinara po kilogramu

Pistaći - 1.700 dinara po kilogramu

Kikiriki - od 200 do 400 dinara po kilogramu

Orasi - 900 dinara po kilogramu

Pravila ishrane tokom posta

Prema Crkvenom kalendaru, u toku Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti "na vodi".

Od 28. novembra do 30. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

Od 31. decembra do 6. januara - poslednje nedelje - post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.

Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".

foto: Printscreen/Youtube/ Lako je kuvati

Treba jesti pomalo, toliko da se telo okrepi, ali nikako ne treba sebe dovesti u stanje iznurenosti i onemoćalosti, jer svrha je da telo i duša zajedno putuju do cilja - zajednici s Bogom.

Takođe, valja podsetiti i da kad neka slava padne u vreme posta, kao na primer Sveti Nikola (19. decembar), obavezno je posna trpeza.

Bonus video:

(Espreso/Blic)