Minestrone čorba
Savršenstvo od čorbe koja je idealna za Božićni post i hladno vreme! Puna povrća i začina, budi sva čula! (RECEPT)
Minestrone čorba je vrlo raskošnog ukusa i puna povrća, idealna za post na vodi.
Ova raskošna čorba je idealana za ljude koji poste, ali će se svideti svima.
Sastojci:
1 srednji crni luk, isečen na kockice
2 srednje šargarepe, sitno iseckane
2 rebra celera, tanko isečena
1 mala tikvica, isečena na kolutove i na četvrtine
6 čenova belog luka, veoma sitno naseckanog
2 lovorova lista
2 kašike pivskog kvasca po želji
1 kašika mešavine suvih začina
½ kašike sušenog origana
¼ kašičice soli
¼ kašičice bibera
⅛ kašičice tucane paprike, opciono
960 ml povrtnog bujona
480 g vode
910 g paradajza isečenog na kockice
2 kašike paradajz paste
530 g konzerviranog pasulja, oceđenog i ispranog
225 g posne testenine za čorbu
475 g zelja, seckanog
šaka svežeg peršuna
veganski parmezan, narendan
Recept za posnu minestrone čorbu:
Za ovu čorbu u veliki lonac na srednjoj vatri ubacite luk, celer, šargarepu i tikvice. Propržite ih na vodi 3-5 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte beli luk, promešajte i pržite još 30 sekundi.
Dodajte lovorov list, pivski kvasac, začine, origano, so, biber i tucanu papriku. Promešajte i ostavite da kuva 30 sekundi. U lonac dodajte povrtni bujon, vodu, paradajz i paradajz pastu. Ostavite da provri. Dodajte pasulj i testeninu. Ostavite da se krčka 12-15 minuta ili dok se testenina ne skuva.
Dodajte zelje i ostavite da se kuva dok ne omekša, oko 4-5 minuta. Probajte i dodajte još začina po želji. Skinite sa vatre i servirajte posuto svežim peršunom i veganskim parmezanom. Možda ćete želeti da napravite i bogatu povrtnu čorbu za post na vodi.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)