Mekike, Foto: PRINTSCREEN/YT/ THE KOREAN VEGAN

uživaćete

Ovakve mekike su najpopularnije za vreme posta! Srbi odlepe kada ih vide, recept zlata vredan

Posne mekike su savršen izbor, a još kada ih napravite sa praškom za pecivo, ukućani će ostati bez reči.

Objavljeno: 29.11.2024. 08:00h

Period je posta, a ako želite da usrećite svoje ukućane obavezno im spremite ovakav doručak.

Posne mekike su savršen izbor, a još kada ih napravite sa praškom za pecivo, ukućani će ostati bez reči.

Potrebni sastojci

500 g brašna

200 ml tople vode

1 kesica praška za pecivo

1 kašika ulja

1 kašičica šećera

malo soli

Način pripreme

Mekikefoto: Profimedia

U 100 mililitara tople vode sipajte prašak za pecivo, šećer i kašiku brašna, pa promešajte i ostavite sa strane da se testo aktivira oko 10 minuta i to na toplo.

U drugu posudu prosejte brašno, pa dodajte so i ulje i onda odstojalu smesu sa praškom za pecivo i lagano zamesite glatko testo. Vratite testo u činiju i prekrijte streč folijom. Ostavite testo da nadođe najmanje pola sata.

Testo nije potrebno ponovo mesiti, već ga samo prebacite na radnu površinu i razvaljajte oklagijom. Isecite ga potom na željene komade, krugove ili kvadratiće i pecite u dobro zagrejanom ulju. Posne mekike su gotove kada porumene sa obe strane.

Pošto je vreme posta, možete ih jesti sa ajvarem, kornišonima ili uz konzervu tunjevine.

Prijatno!

(Espreso/ona/prenela PV)