POSNO I UKUSNO
Najtraženiji recept sa Svete Gore za posni pasulj: Evo kako ga monasi spremaju već vekovima, 1 sastojak je ključan
Božićni post, koji nas priprema za praznik Hristovog rođenja, počeo je danas i trajaće narednih 40 dana
Božićni post, koji nas priprema za praznik Hristovog rođenja, počeo je danas i trajaće narednih 40 dana. Budući da je posna hrana uglavnom jednostavna, mnogi se okreću starim, proverenim jelima. Jedno od njih je pasulj, a evo kako ga pripremaju monasi iz Hilandara.
Recept za hilandarski pasulj izuzetno je tražen u danima posta.
Postao je čuven jer ga na ovaj način pripremaju monasi na Svetoj Gori, a mnogi se slažu da je čak ukusniji od onog klasičnog, mrsnog.
Recept za hilandarski pasulj
Potrebno je:
- pasulj
- voda
- maslinovo ulje
- crni luk
- paradajz
- mlevena paprika
- biber
- so i sušeni začini
Priprema:
Očistite i operite pasulj, stavite ga u lonac i sipajte onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvajte na visokoj temperaturi i pazite da ne zagori.
Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržite nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstajte, pa dodajte iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.
Skuvan pasulj prelijte zaprškom, pa dobro izmešajte i stavite u zagrejanu rernu da se zapeče dok se odozgo ne uhvati korica.
Bonus video:
(Espreso/zenablic/TM)