morate znati
Mnogi vernici se omrse u toku posta, a da to i ne znaju! Sveštenik tvrdi da se uz ove namirnice nećete ogrešiti
Danas, sa svim biljnim alternativama poput sojinog mesa, biljne masti, posnog margarina i biljnih sireva, može biti teško razlučiti šta je zaista posno.
Tokom posta, mnogi vernici paze šta jedu, ali se često nađu u nedoumici kada je reč o hrani koja navodno nije životinjskog porekla, a zapravo to jeste.
Danas, sa svim biljnim alternativama poput sojinog mesa, biljne masti, posnog margarina i biljnih sireva, može biti teško razlučiti šta je zaista posno. Na primer, sir od soje je posan, dok većina drugih biljnih sireva sadrži kazein, protein koji je prisutan samo u mleku. Takođe, čokoladne bananice i žele-bombone nisu posne jer sadrže želatin, koji se pravi od životinjskih kostiju.
Nekoliko drugih namirnica, kao što su peciva i testenine, mogu sadržavati jaja, što ih čini neprikladnim za post. Hleb iz pekara, na primer, može biti premazan smesom koja sadrži jaja.
Takođe, mnoge riblje paštete nisu posne, pa je važno proveriti deklaraciju. Smoki i slične grickalice takođe nisu posne, jer sadrže mleko u prahu i kakao maslac.
Napolitanke sa čokoladnim prelivom nisu posne jer sadrže mleko u prahu, a alkoholna pića nisu dozvoljena u postu, osim vina koje je dozvoljeno u danima kada je dozvoljena riba (nedeljom i velikim praznicima).
Sveštenici savetuju da je najbolje jesti svežu, neobrađenu hranu poput voća i povrća, te koristiti biljna ulja, margarin ili biljne masti. Međutim, važno je ne upasti u formalizam i previše se fokusirati na sitne sastojke hrane.
Post nije samo uzdržavanje od hrane, već i prilika za duhovno usavršavanje, molitvu i promenu loših navika. Post treba da bude sredstvo za duhovni rast, a ne samo telesno uzdržavanje. Najvažniji deo posta je kako utiče na našu dušu, volju i odnos prema Bogu i drugim ljudima, izvor Opanak.
Bonus video:
(Espreso/najezna/TM)