Torta sa ananasom u obliku božićne kugle, Foto: prt scr / yt / ПРОСТОРЕЦЕПТ

raj za sva čula

Torta sa ananosom u obliku božićne kugle je sve što vam treba za Novu godinu! Puna je voća, izgleda božanstveno...

Torta sa ananasom u obliku božićne kugle je pravi praznični desert, jednostavan i vazdušast

Objavljeno: 28.11.2024. 13:54h

Ova nesvakidašnja torta će osvojiti srca svih ukućana, a biće prava kraljica vašeg prazničnog ručka.

Sastojci:

Za patišpanj:

5 jaja

200 g šećera

200 g brašna

1 kašika skroba

10 g vanilinog šećera

10 g praška za pecivo

Za prvi krem:

600 g kisele pavlake

200 ml slatke pavlake

200 g kondenzovanog mleka

10 g vanilinog šećera

Za drugi krem:

200 ml slatke pavlake

1 kašika šećera u prahu

Dodatno:

ananas iz konzerve

50 g kokosovih pahuljica

malo semenki nara

Pogledajte kako se pravi:

Recept za tortu sa ananasom, u obliku božićne kugle:

Kako biste napravili ovu tortu u brašno dodajte skrob i prašak za pecivo i dobro promešajte. U jaja dodajte šećer i vanilin šećer i mutite mikserom 10-15 minuta. Masa treba da postane gusta i da se poveća. Dodajte mešavinu brašna u dve faze. Mešajte samo lopaticom u jednom pravcu i odozdo prema gore. Dno pleha, prečnika oko 24 cm obložite papirom za pečenje, ne podmazujte ga ni sa čim. Stavite sve testo i poravnajte ga.

Okrenite tepsiju nekoliko puta tako da se testo ravnomerno rasporedi. Patišpanj pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 C oko 30-40 minuta. Gotov patišpanj ostavite da se hladi 10 minuta i izvadite iz kalupa, potpuno ohladite na rešetki. Dobro ohlađen patišpanj umotajte u foliju i ostavite da odstoji 8-24 sata. Sastojci za kremove moraju biti hladni! Za prvi krem u ohlađenu činiju stavite kiselu pavlaku, sipajte slatku pavlaku, dodajte kondenzovano mleko i vanilin šećer. Sve umutite mikserom dok ne dobijete lep krem.

Okruglu, poluloptastog oblika posudu u kojoj će se torta sastavljati obložite najlonskom folijom. Od patišpanja isecite sloj debljine 1 cm, i ostavite ga po strani. To će biti dno torte. Preostali patišpanj isecite na kockice. Kocke patišpanja umočite u prvi krem i stavite u činiju u jednom sloju. Slede komadi ananasa. I tako, naizmeničnim slojevima, popunite činiju. Poslednji sloj je sloj patišpanja koji ste odvojili na stranu. Lagano natopite taj donji sloj torte sirupom od ananasa i stavite ga na vrh torte u činiji.

Dobro pokrijte folijom i stavite u frižider na najmanje 4 sata. Nakon hlađenja, okrenite tortu na tanjir i uklonite najlonsku foliju. Za drugi krem kojim ćete premazati tortu umutite hladnu slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok se ne dobije stabilan, gust krem. Pokrijte njime celu tortu. Odozgo pospite kokosove pahuljice. Ukrasite ga semenkama nara. U sredinu torte ubacite privesak za ukras za jelku. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i laganu Rafaelo tortu.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)