Cene tokom božićnog posta
Dok narod posti, trgovci grabe priliku da "omrse" džepove: Iz Efektive za Espreso o povećanju cena tokom posta!
Praksa naprasnog povećanja cena kako bi se iskoristila prilika za profit tokom praznika nije neuobičajena
Danas je počeo Božićni post koji će trajati 40 dana, tačnije sve do Božića, 7. januara 2025. godine.
S obzirom na to da su poskupljenja postala svakodnevnica, nije neočekivan rast cena namirnica koje se koriste tokom posta.
Riba spada u grupu namirnica koje se najviše kupuju tokom ovog perioda, a najtraženiji su šaran i tostolobik.
Cene variraju, u zavisnosti od ribarnice, pijace i marketa.
Cene ribe
Orada na žaru - 2.800 dinara po kilogramu
Pečeni fileti brancina - oko 3.000 dinara po kilogramu
Prženi fileti lososa - oko 3.000 dinara po kilogramu
Svež brancin/orada - 1.690 dinara po kilogramu
Sveži fileti lososa - 2.590 dinara po kilogramu
Svež barbun -1.600 dinara po kilogramu
Svež filet brancin/orada - 3.770 dinara po kilogramu
Svež filet grgeča - 2.790 dinara po kilogramu
Sveže lignje - 500 dinara za 200-300 grama
Što se tiče povrća, za posnu trpezu najviše se kupuju pasulj, luk, beli luk kao i paprika.
Na jugu Srbije cene na pijacama su nešto niže u odnosu na druge delove zemlje. Ipak, cena suve paprike u Vranju, koja košta od 1.200 do čak 2.000 dinara, mnoge je iznenadila.
Cene povrća na pijacama
Paradajz - 350 dinara po kilogramu
Pasulj više vrsta - od 400 do 500 dinara po kilogramu
Karfiol - 250 dinara
Paprika - od 200 do 400 dinara po kilogramu
Tikvice - 350 dinara po kilogramu
Kupus - oko 150 dinara po kilogramu
Krompir - od 100 do 200 dinara po kilogramu
Batat - 400 dinara po kilogramu
"Nije nezakonito, ali jeste nemoralno"
Praksa naprasnog povećanja cena kako bi se iskoristila prilika za profit tokom praznika nije neuobičajena. Dejan Gavrilović za Espreso kaže da iako je praksa nemoralna, ona ne krši zakon.
- Trgovci imaju pravo na to. Nigde zakon ne kaže da to ne sme da se radi na taj način. Oni koriste tu priliku i kada je pojačana tražnja za tom vrstom hrane, povećaju cene znajući da će ljudi da kupuju. Možda nije, da kažem, pošteno prema potrošačima, ali nije ni zabranjeno, navodi Gavrilović i ističe da kada je ovakva praksa u pitanju, Efektiva nije dobila žalbe na trgovinske lance, ali da na pijaci ovo nije neuobičajena pojava.
- Prodavcima na pijaci ne može neko da zabrani da oni, na primer, danas sve što prodaju za 100 dinara, sutra povećaju na 120. Takve iste oscilacije cena na pijacama mogu da se vide, recimo, kada je neko sezonsko voće u pitanju. Kada tog sezonskog voća na početku ima malo, njemu cena bude velika. Kako krenu da pristižu sve veće količine tog voća, njemu cena pada. Onda opet pred kraj, kad ga nema, njemu cena poraste. To je neka slična situacija i to nije nezakonito ali jeste nemoralno da se koriste tako neki verski praznici da bi se na tome zaradilo, ističe Gavrilović za Espreso.
Pravila ishrane tokom posta
Prema Crkvenom kalendaru, u toku Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti "na vodi".
Od 28. novembra do 30. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.
Od 31. decembra do 6. januara - poslednje nedelje - post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju.
Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti "na vodi".
Treba jesti pomalo, toliko da se telo okrepi, ali nikako ne treba sebe dovesti u stanje iznurenosti i onemoćalosti, jer svrha je da telo i duša zajedno putuju do cilja - zajednici s Bogom.
Takođe, valja podsetiti i da kad neka slava padne u vreme posta, kao na primer Sveti Nikola (19. decembar), obavezno je posna trpeza.
Bonus video: