TOPI SE POD NEPCIMA
Starinski kolač bez jaja spreman za 5 minuta: Prelivene kocke će danima biti sočne, a ukus bogovski (mera na čaše)
Jedna od poslastica koje nas vraćaju u detinjstvo su preliveni kolači od brašna i jogurta, kojima čokolada i kakao daju božanstven miris i ukus.
Ako ste ljubitelj čokoladnih kocki, ovaj recept će vam se sigurno dopasti, a slobodno možete da promenite količinu šećera.
Stari dobri recepti iz kuvara naših baka nikada neće prestati da budu aktuelni, a to posebno važi za kolače na starinski način.
Jedna od poslastica koje nas vraćaju u detinjstvo su preliveni kolači od brašna i jogurta, kojima čokolada i kakao daju božanstven miris i ukus.
Obavezno pred nego što prelijete kolač čokoladnim sirupom izbockajte ga čačkalicom kako bi bolje upio i bio slasniji.
Sastojci:
2 čaše jogurta
2 čaše brašna
2 ravne kašičice sode bikarbone
3 kašike kakao praha
1 šoljica ulja
po potrebi čaše vode (samo ako je smesa previše gusta)
po želji: seckani orasi, suvo grožđe...
Za preliv:
10 kašika šećera
10 kašika mleka
100 g čokolade za kuvanje
60 g margarina
Priprema
Pomešajte jogurt, šećer, ulje i po želji dodajte orahe, suvo grožđe... Malo po malo dodajte prethodno pomešano brašno, sodu bikarbonu i kakao, pa mutite dok smesa ne bude kompaktna.
Masu sipajte u podmazan pleh posut brašnom ili obložen pek-papirom, pa pecite na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Stavite mleko da provri, pa mu dodajte šećer, čokoladu i margarin i mešajte dok se ne ujednači. Prelijte preko ohlađenog kolača.
Bonus video:
(Espreso/glossy/TM)