Foto: dorin puha / Alamy / Alamy / Profimedia

TOPI SE POD NEPCIMA

Starinski kolač bez jaja spreman za 5 minuta: Prelivene kocke će danima biti sočne, a ukus bogovski (mera na čaše)

Jedna od poslastica koje nas vraćaju u detinjstvo su preliveni kolači od brašna i jogurta, kojima čokolada i kakao daju božanstven miris i ukus.

Objavljeno: 28.11.2024. 09:39h

Ako ste ljubitelj čokoladnih kocki, ovaj recept će vam se sigurno dopasti, a slobodno možete da promenite količinu šećera.

Stari dobri recepti iz kuvara naših baka nikada neće prestati da budu aktuelni, a to posebno važi za kolače na starinski način.

Jedna od poslastica koje nas vraćaju u detinjstvo su preliveni kolači od brašna i jogurta, kojima čokolada i kakao daju božanstven miris i ukus.

Obavezno pred nego što prelijete kolač čokoladnim sirupom izbockajte ga čačkalicom kako bi bolje upio i bio slasniji.

Sastojci:

2 čaše jogurta

2 čaše brašna

2 ravne kašičice sode bikarbone

3 kašike kakao praha

1 šoljica ulja

po potrebi čaše vode (samo ako je smesa previše gusta)

po želji: seckani orasi, suvo grožđe...

Čokoladne kocke bez jajafoto: Florian Schultze / Panthermedia / Profimedia

Za preliv:

10 kašika šećera

10 kašika mleka

100 g čokolade za kuvanje

60 g margarina

Priprema

Pomešajte jogurt, šećer, ulje i po želji dodajte orahe, suvo grožđe... Malo po malo dodajte prethodno pomešano brašno, sodu bikarbonu i kakao, pa mutite dok smesa ne bude kompaktna.

Masu sipajte u podmazan pleh posut brašnom ili obložen pek-papirom, pa pecite na 180 stepeni dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.

Stavite mleko da provri, pa mu dodajte šećer, čokoladu i margarin i mešajte dok se ne ujednači. Prelijte preko ohlađenog kolača.

Bonus video:

(Espreso/glossy/TM)