Cena ribe u Srbiji, Foto: Tamara Trajković

spremite se

Cene otišle u nebesa: Šaran 600 dinara, smuđ duplo skuplji: Detaljni cenovnik ribe u vreme Božićnog posta!

Ovo je naročito značajno za građane koji poštuju tradiciju posne ishrane, gde je riba nezaobilazan deo trpeze

Objavljeno: 28.11.2024. 07:28h

U vremenu kada poskupljenja postaju svakodnevica, dobra vest stiže sa mitrovačkih ribarnica. Tokom božićnog posta, cene najtraženijih vrsta ribe, poput šarana i tostolobika, zabeležile su pad u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je naročito značajno za građane koji poštuju tradiciju posne ishrane, gde je riba nezaobilazan deo trpeze.

U jednoj ribarnici ističu da su cene ribe sada povoljnije:

Šaran - 600 dinara/kg (prošle godine 670 dinara)

Babuška (bela riba) - 300 dinara/kg

Tostolobik - 400 dinara/kg

Som - 800 dinara/kg (prošle godine 900 dinara)

Amur - 500 dinara/kg

Smuđ - 1200 dinara/kg (ista cena kao prošle godine)

"Šaran je najtraženija riba tokom posta, dok ga tostolobik prati po prodaji. Promet je sličan kao ranijih godina, jer oni koji poste kupuju redovno, a riba je popularna i za proslave", kaže Nenad Grujić iz ribarnice.

Potražnja za voćem i povrćem stabilna

Uz ribu, zabeleženo je i povećanje interesovanja za voće i povrće, što dodatno obogaćuje posne trpeze. Prodavci na pijaci ističu da cene nisu značajno porasle, što kupcima omogućava raznovrsne izbore za ishranu tokom posta.

foto: Tamara Trajković

Božićni post - više od hrane

Za građane Sremske Mitrovice, Božićni post nije samo prilika za promenu ishrane već i vreme za duhovnu introspekciju i činjenje dobrih dela.

"Pored uzdržavanja od jela i pića, trudim se da budem pozitivnija i da činim dobra dela", rekla je jedna sugrađanka.

foto: Tamara Trajković

Riba - simbol posta i zdravlja

Riba nije samo posna namirnica već i saveznik u borbi protiv štetočina. Ekolozi podsećaju da šarani, somovi i druge vrste ribe održavaju balans u prirodi jedući insekte i sitne glodare. Takođe, riba je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, što je čini odličnim izborom za zdravu ishranu.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)