Bundevara, Foto: Printscreen/Youtube/DomaćiRecepti

zasladite se

Ova pita je kraljica svake srpske kuhinje! Koreni sežu sve do Turske, za nju čak imaju i poseban naziv

Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.

Objavljeno: 26.11.2024. 08:11h

Pita bundevara posebno je popularna u Bačkoj i u južnim predelima Srbije.

Koreni sežu se sve do Turske, a razlog tome je i njena popularnost koja je vladala tokom Osmanskog carstva.

Sada je Turci poznaju kao "kabak tatlisi", što je prevod za pitu od bundeve.

Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.

Sastojci

Bundevarafoto: Printscreen/Youtube/ Jecine kulinarije

500 g kora za pitu (najbolje tankih)

1 kg rendane bundeve

1 čaša od jogurta

1 čaša ulja

1 čaša griza

2 čaše šećera

1 kesica praška za pecivo

1-2 kašičice cimeta

šećer u prahu za posipanje

Priprema

Pomešajte jogurt, ulje, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve lagano izmešajte varjačom. Bolje bi bilo izabrati činiju srednje veličine.

Uzmite jednu koru, premažite je sa malo fila, stavite drugu koru, ponovo stavite fil, a zatim rasporedite oko 150 grama rendane bundeve.

Ako volite cimet, pospite ga po bundevi. Urolajte pitu, premažite je preostalim filom i stavite u prethodno podmazan pleh.

Na isti način utrošite preostale kore i fil. Od jednog pakovanja kora napravićete osam rolovanih pita.

Pecite na 180 stepeni dok pita ne porumeni. Isecite na komade, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

(Espreso/ona/Prenela PV)