ZASLADITE SE I ZA VREME POSTA
Najbolji posni kolač po receptu sa Svete Gore: Salamu od suvog voća pravićete bar jednom nedeljno, ukus je bogovski
Bilo kako bilo, ljubitelji slatkiša će uvek želeti da pojedu i nešto slatko, zato i imamo super recepte!
Kako je božićni post u toku, a i dosta slava ''pada'' za vreme ovog najvećeg posta, domaćice često hrle ka novim idejama za razne posne poslastice kako bi obradovale kako svoje ukućane, tako i goste.
Postoji nekoliko verzija takozvanog svetogorskog kolača, a mi vam donosimo jedan recept koji ćete rado praviti i kada nije post.
Svetogorska salama od suvog voća
- Jedna od onih starinskih salamica. Recept dobijen sa Svete Gore od jednog monaha i to mnoogo odavno. Samo znam da ga je moja baka imala od njene majke, moje prabake, a to je od pre rata Drugog. Mogu vam reći da je ukus predivan. Umesto cimeta možete staviti rum isprobala sam i odlično je, napisala je Jovanka, koja nam je poslala recept.
Potrebno je:
Sloj od smokvi:
- šećer smeđi 100 g
- voda 30 ml
- suve smokve 250 g
- vanilin šećer 1 kesica
- mleveni orasi 100 g
Sloj od suvih šljiva:
- smeđi šećer 80 g
- voda 30 ml
- suve šljive 250 g
- vanilin šećer 1 kesica
- mleveni orasi 100 g
- mleveni cimet 1 kašičica
Glazura od čokolade:
- čokolada za kuvanje minimum 52% kakaa 150 g
- ulje 4 kašika
- kandirano voće seckano 1 šaka
Priprema:
Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto kao za slatko. Dodati smokve koje ste samleli ili u secku ili na mašini za meso. Dodati vanilu. Sve mešati na ringli jedno pola minuta do minut pa skloniti. Dodati orahe. Vrelo staviti na celofan pa rastanjiti da bude kao tupa strana noža. Isto tako uraditi i sa šljivama. I tu masu posebno rastanjiti da bude baš tanka kao tupa strana noža. Odmah staviti preko sloja sa šljivama sloj sa smokvama. Uviti u rolat pažljivo i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi prelijte glazurom od čokolade i pospite kandiranim voćem. Ostavite preko noći. Ovaj kolač može da se spremi nedelju dana unapred pa je odličan za posne slave. A i energetska je bomba, pa je super za započinjanje dana.
Bonus video:
(Espreso/zenablic/TM)