Foto: Printscreen YouTube/My kitchen Tanja

OBOŽAVAĆETE JE

Brzinsko predjelo od kog zastaje dah: Lažna slana torta je nova kraljica slavske trpeze, prelepa i na oko i na ukus

Ako obožavate slatke torte, teško da možete da odolite njihovim slanim varijantama, koje su s razlogom zvezde slavskih trpeza

Objavljeno: 25.11.2024. 11:23h

Ako želite da probate nešto novo prilikom pripreme svečanog ručka, obavezno probajte brzu slanu tortu sa sirom, jogurtom i sardinama. Pravi se brzo, a ukus joj je fenomenalan. Uz to, ima mnogo slojeva, pa je savršen izbor za svečane prilike.

Ako obožavate slatke torte, teško da možete da odolite njihovim slanim varijantama, koje su s razlogom zvezde slavskih trpeza. Kremaste, kombinacija zanimljivih ukusa i, što je posebno važno kada imate mnogo posle u pripremi gozbe, prave se očas posla!

Slane torte su nezaobilazne tokom sezone slava i velikih praznika i postoji mnogo načina da njima obogatite svoj praznični jelovnik, a danas vam predstavljamo jednostavan recept sa feta sirom i sardinama.

Sastojci:

400 g krompira

1 kesica želatina

150 g sardine

4 kuvana jajeta

150 g šargarepe

150 g feta sira

130 g kiselih krastavčića

170 ml grčkog jogurta

6 kašika vode

8-10 maslina

mirođija ili peršun po ukusu

so i biber po želji

Priprema

Razmutite želatin u vodi, pa ostavite da se stegne. Potom ga rastopite, ali vodite računa da ne proključa.

Izmrvite 50 g feta sira, pa ga pomešajte s jogurtom, dodajte so i biber, pa u to sipajte otopljen želatin, dobro promešajte i stavite u frižider.

Kuvanim jajima odvojte belanca od žumanaca, pa izrendajte belanca i dodajte im jednu kašiku fila od sira (iz frižidera, po potrebi i više), dobro promešajte.

Obložite kalup providnom folijom, pa utisnite rendana belanca sjedinjenja s malo fila. Preko toga izrendajte šargarepu, pa poređajte sitno seckana žumanca. Zatim preko sipajte malo fila od sira.

Sitno iseckajte sardine, pa poređajte i nju, pa preko nanesite još jedan sloj fila od sira. Poravajte, pa preko stavite deo rendanog kuvanog krompira, pa još malo fila od sira, pa rendane kisele krastavce.

Ponovo stavite fil od sira, pa rendani krompir i opet deo sa sirom. Sve pokrijte i stavite u frižider na nekoliko sati.

Kad izvadite slanu tortu, preklopite je tacnom i okrenite naopako. Isecite tortu na kocke, a potom izrendajte preostala dva žumance i pospite je njima.

Preostalih 100 g sira izdrobite i pomešajte sa začinskim biljem po ukusu i namažite na tortu ili oblikujte kuglice i ređajte poreko rendanih žumanaca za lepši izgled.

Bonus video:

(Espreso/glossy/TM)