Foto: Elmar Gubisch / imago stock&people / Profimedia

ukusno

Jedite zdravo i ukusno: Kroasani sa nadevom od bundeve, ko ih jednom proba uvek im se vraća, tope su u ustima

Priprema zahteva malo vremena, ali rezultat je vredan svakog truda.

Objavljeno: 24.11.2024. 10:57h

Dolaskom hladnijih dana, bundeva postaje nezaobilazan sastojak u kuhinji.

Njena slatkoća i bogat ukus savršeno se slažu s pecivima, a kroasani s kremastim nadevom od bundeve idealan su način da spojite francuski šik i domaću toplinu.

Ovi kroasani savršeni su za jutarnje uživanje uz šolju kafe ili čaja, a njihov kremasti nadev osvojiće svakog ljubitelja sezonskih ukusa.

Sastojci za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 50 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 2 jajeta
  • 200 g putera (omekšalog)

Sastojci za nadev:

  • 300 g pire od bundeve
  • 100 g krem sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1 kašičica vanilin ekstrakta

Priprema kroasana:

  • U toplom mleku rastopite kvasac sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta. U činiji pomešajte brašno, so, jaja i kvasac. Postepeno dodajte omekšali puter i mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ostavite testo da naraste oko 1 sat.
  • Testo razvucite u pravougaonik i preklapajte ga poput knjige nekoliko puta, ostavljajući da odmara 15 minuta između svakog preklapanja. Na kraju, testo razvucite u veliki krug i isecite na trouglove.
  • Na širu stranu svakog trougla stavite kašičicu nadeva od bundeve. Uvijte testo u oblik kroasana i složite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Priprema nadeva:

  • U činiji pomešajte pire od bundeve, krem sir, šećer u prahu, cimet, đumbir i vanilin ekstrakt. Mešajte dok ne dobijete kremastu i glatku smesu.

Pečenje:

Kroasane premažite razmućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, dok ne postanu zlatni.

Poslužite ih tople i uživajte u bogatom, kremastom ukusu!

Bonus video:

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)