Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

uuh, kakav ukus!

Kremasta, sočna i posna: Brzinska salata mnogo ukusnija od ruske, recept će vas oduševiti, a uz svako jelo se slaže

Idealna je za sva slavlja jer izgleda vrlo atraktivno, a ukus je stvarno bogovski

Objavljeno: 22.11.2024. 23:50h

Praznici i slave donose radost okupljanja uz bogate trpeze, a salate su nezaobilazan deo svakog stola.

Dok su ruska i mimoza omiljeni klasici, donosimo recept za salatu koja je kremasta, lagana i osvežavajuća, a idealna je za posne slave.

Ova salata je ne samo manje masna, već se priprema od jednostavnih sastojaka i u većim količinama, savršena za posluženje velikog broja gostiju.

Sastojci:

  • 1 kg barenog krompira
  • 500 g kuvanog graška
  • 500 g šargarepe (kuvane i iseckane na kockice)
  • 300 g cvekle (pečene ili barene, iseckane na kockice)
  • 6 kiselih krastavaca (sitno seckanih)
  • 300 g kuvanog kukuruza
  • 300 g posnog majoneza
  • 200 g biljne pavlake za kuvanje
  • Sok od jednog limuna
  • 4 kašike tahinija (susamove paste)
  • So i biber po ukusu
  • Svež kopar ili peršun za dekoraciju
Hladna salatafoto: Printscreen/YT/Casserola Club

Priprema:

Bareni krompir izgnječite dok ne postane glatka kaša. Dodajte tahini, limunov sok i malo soli, pa dobro izmešajte da dobijete kremastu bazu.

U velikoj posudi sjedinite grašak, šargarepu, cveklu, krastavce i kukuruz.

Postepeno dodajte krompir u povrće, lagano mešajući kako bi se svi sastojci povezali.

Umutite posni majonez i biljnu pavlaku, pa ih dodajte u smesu. Sve lagano izmešajte, dodajte biber i po potrebi još soli.

Salatu oblikujte na velikom tanjiru ili u činiji, ukrasite svežim koprom ili peršunom i ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja kako bi se ukusi sjedinili.

Bonus video:

(Espreso/glossy/TM)