Foto: Vasyl Avramenko / Alamy / Alamy / Profimedia

odličan recept

Da li ste probali liker od nara? Pravi se od samo 3 sastojka, a odličan je aperitiv: Poslužite ga za slavu gostima

Po tradicionalnom italijanskom receptu

Objavljeno: 22.11.2024. 08:38h > 08:41h

Pravljenju likera od nara posebna pažnja se pokljanja u Italiji gde ovo piće ima gotovo svaka kuća. LIker se jednostavno pravi, a čeka se svega 10 dana da odstoji. Slatkastog je ukusa, pa ga mnogi nazivaju i ženskim pićem, a uglavnom se pije pre jela jer je odličan za otvaranje apetita. Ovo je tradicionalni italijanski recept, a umesto votke možete da koristite i domaću rakiju. Sastojci:

4 veća nara

700 ml votke

500 g šećera

Slatkastog je ukusa, pa ga mnogi nazivaju i ženskim pićemfoto: Vasyl Avramenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

Nar očistite i odvojite zrna. Stavite ih u veću teglu koja ima poklopac, pa ih pospite šećerom i zalijte votkom. Zatvorite poklopac, pa teglu dobro protresite da se šećer rastopi i svi satojci lepo povežu. Stavite je na tamno i hladno mesto i ostavite jda stoji 10 dana. Povremeno protresite teglu ukoliko se šećer nakupi na dnu. Kada je liker spreman, procedite ga kroz gazu i sipajte u staklenu, prethodno sterilisanu flašu. Ztvorite poklopac i čuvajte na tamnom mestu, a možete i u frižideru da bude hladan. Služite ga u malim čašicama, a što duže bude stajao to će biti lepši.

Bonus video:

(Espreso/stvar ukusa/prenela:M.S.)