Slavska trpeza, Foto: Kurir/T.S.

budite oprezni

Ono što mnogi Srbi rade na slavama može dovesti do infarkta! Srpska doktorka upozorava na opasnosti bogate trpeze

U toku je period mrsnih slava na kojima se servira jaka, mešovita hrana koja se mnogo teže vari

Objavljeno: 21.11.2024. 23:22h

Sezona slava uveliko je počela, često ljudi idu sa slave na slavu, prejedaju se, jer, ko veli, sramota je ne poslužiti se. Nažalost, mnogi se i prežderavaju, što može biti veoma opasno, a može dovesti čak i do infarkta srca i mozga!

Neretko u goste odlaze i praznog stomaka, što je takođe velika greška. Tokom prethodnog vikenda Hitna pomoć u Beogradu je imala veliki broj poziva pacijenata s bolovima u stomaku koji su se javili najverovatnije kao posledica prekomernog uzimanja hrane na slavama.

U toku je period mrsnih slava na kojima se servira jaka, mešovita hrana koja se mnogo teže vari. Vernici u nizu novembarskih slava obeležavaju čak devet važnih datuma, a dve najveće slave tokom ovog meseca su Mitrovdan i Aranđelovdan. Veliki božićni post počinje 28. novembra i traje do 6. januara 2025. godine, a u ovom periodu sve su slave posne.

Slavska trpezafoto: Printscreen/Reddit/ZadarskiDrake

Pored druženja i priče, nezaobilazne su razne đakonije i specijaliteti, bilo posni ili mrsni, kojima se gosti prepuštaju bez razmišljanja. Prekomerna konzumacija i preterivanje izaziva niz zdravstvenih problema.

U Hitnu zbog prejedanja

- Zimski period je tipičan po tome što smo manje fizički aktivni. Menja se i način ishrane. Unose se jači, masniji, začinjeni, kalorični obroci. Kada se navede i to da je tokom zimskog perioda više slavlja i slavskih okupljanja, onda je jasno da, ukoliko se ne povede računa o ponašanju za trpezom, može da dođe do provokacije zdravlja i opšteg stanja organizma - objašnjava za Kurir specijalista opšte prakse dr Radmila Šehić.

Dr Radmila Šehićfoto: Printscreen/Youtube/Drina Pesic

Činjenice

Saveti / Kako se ponašati

- birati hranu koja je lakša, svarljiva i manje začinjena - hranu unositi u manjim količinama - praviti pauze u toku jela - povremeno ustajati - ne mešati pića i ne unositi ih neumereno - slatkiše uzeti samo izuzetno, u manjoj količni

Podseća da su slavska okupljanja najčešće tokom večeri, upravo kada treba smanjiti obroke ili čak preskočiti večeru.

- Neretko pojedinci u toku dana posete nekoliko porodica koje obeležavaju porodični praznik. Kao po pravilu, većina slavljenika i gostiju preteraju u unosu hrane i pića, pa mnogi od njih osete zdravstveni problem i traže pomoć od lekara. Najčešći problemi sa zdravljem su u smislu skoka krvnog pritiska, koji je isprovociran prekomernim unosom slanih obroka i većom količinom unete tečnosti u kratkom intervalu - navodi dr Šehić:

- Krvni sudovi trpe jaku iritaciju i rastom krvnog pritiska opterete se vitalni organi kao što su srce i mozak. Na sreću, retko kada se dešavaju infarkti srca i mozga, ali je dovoljno i to da osoba oseti stezanje u grudima, preskakanje srca, vrtoglavicu ili utrnulost, pa da pokvari po svemu lep povod okupljanja.

Kao drugi najčešći problem, dr Šehić navodi probleme s varenjem, zbog ataka na digestivni trakt.

Bol u stomakufoto: Profimedia

Mučnine i bolovi

- Opterećeni želudac, žučna kesa i pankreas daju paletu tegoba - od naduvenosti stomaka, ometanog disanja zbog pritiska na dijafragmu, mučnine do bolova u stomaku koji katkad budu tako jaki da moraju da se zbrinjavaju urgentno. Retko, ali opasno stanje akutne upale gušterače nastaje upravo u vreme prekomernog konzumiranja masne, začinjene hrane i alkohola - objašnjava sagovornica Kurir.

Treći problem je velika količina unetih slatkiša uz prethodno obilan obrok koji uslovi trenutni skok nivoa šećera u krvi.

- Visok nivo šećera u cirkulaciji stimuliše pankreas na lučenje insulina. Emitovani insulin proizvede nagli pad šećera u krvi. Osoba se preznoji, počne da drhti, bude malaksala. Lepo porodično slavlje može da se pretvori u rasprave, buku, netoleranciju zbog dejstva alkohola na pojedince - istakla je dr Šehić.

Činjenice

Tegobe koje se mogu javiti

- skok krvnog pritiska usled prekomernog unosa slanih obroka i tečnosti u kratkom intervalu - rastom krvnog pritiska opterete se vitalni organi kao što su srce i mozak - može doći i do stezanja u grudima, vrtoglavice ili utrnulosti - problemi s varenjem - opterećenje želuca, žučne kese i pankreasa - nadutost u stomaku, ometano disanje i mučnine - akutne upale gušterače - skok nivoa šećera u krvi - netolerancija zbog prekomernog unosa alkohola

Potom je izdvojila nekoliko važnih saveta kako do ovih tegoba ne bi došlo.

- Pri posluženju birati hranu koja je lakša, svarljiva i manje začinjena. Hranu unositi u manjim količinama. Praviti pauze u toku jela. Povremeno ustajati. Ne mešati pića, posebno ne unositi neumereno. Slatkiše uzeti samo izuzetno, ali, takođe, u manjoj količini - naglasila je dr Šehić.

Zbog prejedanja na slavama na VMA se javlja i dosta ljudi sa zapaljenjem žučne kese i s pankreatitisima.

Bonus video:

(Espreso / Kurir - Mina Branković / Prenela: J.N.)