budite oprezni
Ono što mnogi Srbi rade na slavama može dovesti do infarkta! Srpska doktorka upozorava na opasnosti bogate trpeze
U toku je period mrsnih slava na kojima se servira jaka, mešovita hrana koja se mnogo teže vari
Sezona slava uveliko je počela, često ljudi idu sa slave na slavu, prejedaju se, jer, ko veli, sramota je ne poslužiti se. Nažalost, mnogi se i prežderavaju, što može biti veoma opasno, a može dovesti čak i do infarkta srca i mozga!
Neretko u goste odlaze i praznog stomaka, što je takođe velika greška. Tokom prethodnog vikenda Hitna pomoć u Beogradu je imala veliki broj poziva pacijenata s bolovima u stomaku koji su se javili najverovatnije kao posledica prekomernog uzimanja hrane na slavama.
U toku je period mrsnih slava na kojima se servira jaka, mešovita hrana koja se mnogo teže vari. Vernici u nizu novembarskih slava obeležavaju čak devet važnih datuma, a dve najveće slave tokom ovog meseca su Mitrovdan i Aranđelovdan. Veliki božićni post počinje 28. novembra i traje do 6. januara 2025. godine, a u ovom periodu sve su slave posne.
Pored druženja i priče, nezaobilazne su razne đakonije i specijaliteti, bilo posni ili mrsni, kojima se gosti prepuštaju bez razmišljanja. Prekomerna konzumacija i preterivanje izaziva niz zdravstvenih problema.
U Hitnu zbog prejedanja
- Zimski period je tipičan po tome što smo manje fizički aktivni. Menja se i način ishrane. Unose se jači, masniji, začinjeni, kalorični obroci. Kada se navede i to da je tokom zimskog perioda više slavlja i slavskih okupljanja, onda je jasno da, ukoliko se ne povede računa o ponašanju za trpezom, može da dođe do provokacije zdravlja i opšteg stanja organizma - objašnjava za Kurir specijalista opšte prakse dr Radmila Šehić.
Činjenice
Saveti / Kako se ponašati
- birati hranu koja je lakša, svarljiva i manje začinjena - hranu unositi u manjim količinama - praviti pauze u toku jela - povremeno ustajati - ne mešati pića i ne unositi ih neumereno - slatkiše uzeti samo izuzetno, u manjoj količni
Podseća da su slavska okupljanja najčešće tokom večeri, upravo kada treba smanjiti obroke ili čak preskočiti večeru.
- Neretko pojedinci u toku dana posete nekoliko porodica koje obeležavaju porodični praznik. Kao po pravilu, većina slavljenika i gostiju preteraju u unosu hrane i pića, pa mnogi od njih osete zdravstveni problem i traže pomoć od lekara. Najčešći problemi sa zdravljem su u smislu skoka krvnog pritiska, koji je isprovociran prekomernim unosom slanih obroka i većom količinom unete tečnosti u kratkom intervalu - navodi dr Šehić:
- Krvni sudovi trpe jaku iritaciju i rastom krvnog pritiska opterete se vitalni organi kao što su srce i mozak. Na sreću, retko kada se dešavaju infarkti srca i mozga, ali je dovoljno i to da osoba oseti stezanje u grudima, preskakanje srca, vrtoglavicu ili utrnulost, pa da pokvari po svemu lep povod okupljanja.
Kao drugi najčešći problem, dr Šehić navodi probleme s varenjem, zbog ataka na digestivni trakt.
Mučnine i bolovi
- Opterećeni želudac, žučna kesa i pankreas daju paletu tegoba - od naduvenosti stomaka, ometanog disanja zbog pritiska na dijafragmu, mučnine do bolova u stomaku koji katkad budu tako jaki da moraju da se zbrinjavaju urgentno. Retko, ali opasno stanje akutne upale gušterače nastaje upravo u vreme prekomernog konzumiranja masne, začinjene hrane i alkohola - objašnjava sagovornica Kurir.
Treći problem je velika količina unetih slatkiša uz prethodno obilan obrok koji uslovi trenutni skok nivoa šećera u krvi.
- Visok nivo šećera u cirkulaciji stimuliše pankreas na lučenje insulina. Emitovani insulin proizvede nagli pad šećera u krvi. Osoba se preznoji, počne da drhti, bude malaksala. Lepo porodično slavlje može da se pretvori u rasprave, buku, netoleranciju zbog dejstva alkohola na pojedince - istakla je dr Šehić.
Činjenice
Tegobe koje se mogu javiti
- skok krvnog pritiska usled prekomernog unosa slanih obroka i tečnosti u kratkom intervalu - rastom krvnog pritiska opterete se vitalni organi kao što su srce i mozak - može doći i do stezanja u grudima, vrtoglavice ili utrnulosti - problemi s varenjem - opterećenje želuca, žučne kese i pankreasa - nadutost u stomaku, ometano disanje i mučnine - akutne upale gušterače - skok nivoa šećera u krvi - netolerancija zbog prekomernog unosa alkohola
Potom je izdvojila nekoliko važnih saveta kako do ovih tegoba ne bi došlo.
- Pri posluženju birati hranu koja je lakša, svarljiva i manje začinjena. Hranu unositi u manjim količinama. Praviti pauze u toku jela. Povremeno ustajati. Ne mešati pića, posebno ne unositi neumereno. Slatkiše uzeti samo izuzetno, ali, takođe, u manjoj količini - naglasila je dr Šehić.
Zbog prejedanja na slavama na VMA se javlja i dosta ljudi sa zapaljenjem žučne kese i s pankreatitisima.
Bonus video: