Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

mnoge interesuje

Ovo jelo bolje je čak i od sarme: Od ovoga ide voda na usta čak i najvećim gurmanima

Ako ste mislili da od sarme boljeg slavskog jela nema dozvolite da vas razuverimo ovim specijalitetom od kojeg se bude čula i raste apetit

Objavljeno: 20.11.2024. 16:00h

Slavska trpeza podrazumeva, osim onih osnovnih stvari, i bogatu ponudu hrane i pića, a sarma je često glavna zvezda kojoj je veoma teško odoleti. Ipak, kupus, ako se dobro spremi, može da bude još ukusniji i bolji od sarme.

Ako mislite da je to nemoguće, probajte da ga spremite po ovom receptu i sigurno ćete promeniti mišljenje. Odabir kvalitetnih sastojaka je najvažniji, a na vama je da se potrudite da ih pronađete.

Evo šta vam je, uz dugo krčkanje na tihoj vatri, potrebno za najlepši svadbarski kupus.

Sastojci:

  • 2 veće glavice kiselog kupusa
  • 1 kg junećeg buta
  • 1 kg dimljene butkice ili kolenice
  • pola kilograma dimljene mesnate slanine
  • pola kilograma crnog luka
  • oko 4-5 čenova belog luka
  • oko 4-5 listova lovora
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 3-4 supene kašike aleve paprike
  • 1 supena kašika tucane ljute paprike
  • 100 g svinjske masti

Priprema:

Kupus izvadite iz vode veče pre pripreme. Listove možete da uvijate kao sarmu ili da glavicu isčete na komade i da ih ređate u šerpu čije dno ste prethodno namazali mašću i obožili listovima kupusa.

Preko složite prvi red kiselog kupusa, trećinu crnog luka sečenog na rebarca. Stavite trećinu od svakog mesa, slaninu i dimljenu butkicu sečenu na krupnije komade. Stavite biber u zrnu po ukusu, alevu i tucanu papriku i dva lista lorbera.

Sve prekrijte drugim slojem sečenog kiselog kupusa i ponovite postupak još jednom, tako da imate ukupno dva sloja kupusa i ostalih sastojaka. Na to stavite preostalu mast i sve prekrijte još jednim, trećim slojem kupusa.

Nalijte vodu i krečajte na tihoj vatri što duže to bolje. Kupus je gotov kad je mekan i možete da ga sečete maltene viljuškom.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)