savršene
Ovo predjelo se mora naći pred gostima za Aranđelovdan: Tvrde da nema nijednu manu, a traži se na svakoj slavi
Pihtije su savršeno predjelo za Aranđelovdan
Jedno od omiljenih predjela za bilo koju slavu, pa i Aranđelovdan su pihtije. Slavske pihtije pune su mesa i predjelo koje se mora naći na trpezi.
Potrebni sastojci
1 kg bilo kog mesa sa kostima 1 srednji luk 1 mala šargarepa 2-3 lovorova lista 5 čenova belog luka 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera 40 g želatina 2 litra vode so
Spremanje
Kako biste napravili pihtije, prvo isperite meso i prelijte sa dva litra vode. Stavite na vatru i dovedite do ključanja. Sklonite sa vatre i ocedite prvi bujon. Zatim meso ponovo prelijte sa dva litra vode i prokuvajte. Pažljivo uklonite svu penu. Pokrijte poklopcem i smanjite vatru na najmanju. Ostavite da se kuva 2 sata.
Nakon isteka vremena dodajte oprani luk u ljusci, očišćenu šargarepu i lovorov list. Ostavite da se krčka još 1,5 sat. Pola sata pre nego što bude gotovo, posolite po ukusu, ali treba da bude malo više slano. Izvadite luk i šargarepu. Stavite meso na tanjir i ostavite da se ohladi. Procedite tečnost kroz gazu.
Otprilike 200 ml ukupne količine tečnosti sipajte u šerpu i ohladite. U ovaj deo dodajte želatin, promešajte i ostavite 10 minuta da nabubri. Nakon rastvaranja želatina na laganoj vatri, trebalo bi da se pretvori u tečnost, ali pazite da ne provri. Sipajte želatin u glavnu tečnost, promešajte i ohladite na sobnoj temperaturi.
Ohlađeno meso razdvojte na vlakna i dodajte crni biber i rendani beli luk, pa sve dobro izmešajte. Stavite deo mesa u odgovarajuću posudu. Preko toga sipajte ohlađenu tečnost. Posudu prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider na nekoliko sati, ili još bolje, preko noći. Ukrasite pre serviranja bobicama nara i peršunovog lista.
(Espreso/novostiStvar ukusa/prenela PV)