Foto: Enez Selvi / Alamy / Alamy / Profimedia

recept

Ova poslastica će vas oduvati: Turski kolač kadaif - sočan i jeftin po receptu iz stare sveske, pamet da vam stane

Ovo je najjednostavniji recept za originalni kadaif sa orasima

Objavljeno: 19.11.2024. 07:52h > 07:55h

Ako i vi ne možete da odolite sočnim kadaifima, sada je pravo vreme da naučite i sami da ih spremate. Ova sočna poslastica osvojila je Evropu, a kako i ne bi.

Svako ko je barem jednom probao kadaif, uvek mu se rado vraćao. Ovo je najjednostavniji recept za originalni kadaif sa orasima.

Sastojci:

400 g rezanaca za kadaif

125 g putera

150 g oraha

800 ml vode

700 g šećera

2 kesice vanilin šećera

sok od pola limuna

foto: Enez Selvi / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema: Tepsiju premažite trećinom pripremljenog putera, pa rasporedite rezance i preko njih stavite preostali puter iseckan na listiće. Uključite rernu na 150 stepeni i pecite kadaif dok ne porumeni. Dok se kadaif peče, skuvajte preliv.

U posudu sipajte vodu, šećer, vanilin šećer i sok od polovine limuna, pa kad agda provri, kuvajte je još 15 minuta i potom posudu skinite sa ringle. Iseckajte orahe, rasporedite ih preko ispečenih rezanaca, pa dvema varjačama ii velikim viljuškama nežno rastresite rezance u tepsiji.

Dobar kadaif podrazumeva da svi rezanci budu obavijeni puterom. Potom preko kadaifa sipajte pripremljenu agdu i ostavite da poslastica odstoji najmanje 12 sati.

Bonus video:

(Espreso/Ona/Prenela:M.S.)