Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

AU, ČOVEČE!

U njemu često nema ni “D” od domaćeg: Mislili ste da ste kupili zdrav domaći hleb, a u njemu je zapravo ovo...

Etikete poput "visok sadržaj vlakana" mogu biti zavaravajuće

Objavljeno: 18.11.2024. 08:01h

Domaći hleb iz supermarketa često sadrži hemikalije koje nisu deo tradicionalnog recepta.

Etikete poput "visok sadržaj vlakana" mogu biti zavaravajuće i služiti kao marketinški trikovi, a ne kao pokazatelj zdravog proizvoda.

Dr Spektor ističe da hleb iz supermarketa često sadrži komercijalni kvasac, arome i emulgatore koji imitiraju ukus pravog domaćeg hleba, ali nisu zdravi. Emulgatori, posebno, mogu narušiti crevnu barijeru i povećati rizik od infekcija.

foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

"Mnogi proizvodi sadrže komercijalni kvasac, arome i emulgatore, kako bi se imitirao ukus pravog domaćeg hleba, ali oni se proizvode mnogo brže nego onaj domaći i sadrže dodatke koji ne spadaju u zdravu hranu."

Najbolji izbor je sveže pečen pravi domaći hleb ili ražani/speltin hleb iz pekare sa dodatim semenkama. Ako kupujete hleb u prodavnici, birajte one sa visokim sadržajem vlakana i niskim nivoom šećera.

Bonus video:

(Espreso / Blic žena/ Prenela:M.S.)