Foto: Juliane Sonntag / imago stock&people / Profimedia

ODLIČNA STVAR

Profesionalni kuvari ovako dinstaju luk: Bude gotov za čas i prostorija nema neprijatan miris

Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti

Objavljeno: 17.11.2024. 22:46h

Pogledajte kako se dinsta luk u najelitnijim restoranima

Dinstanje luka je nešto na šta često ne obraćamo pažnju. Iseckamo luk, zagrejemo ulje i stavimo luk da se dinsta, dok mi radimo nešto drugo.

Ipak, svetski kuvari imaju svoj trik, pa tako Gordon Remzi u luk za variva i soseve, posipa sodom bikarbonom i šećerom, kako bi se što pre izdinstalo, a sam luk bio sočniji i ukusniji.

Osim toga, ovaj trik sprečava i širenje mirisa luka po celoj kući. Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade.

Pored toga što neće širiti neprijatan miris, luk će se zgusnuti, pa će biti lakši za varenje. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva pravljenje zaprške, komotno možete da je preskočite – luk izdinstan sa sodom daće jelu potrebnu gustinu.

Ovaj trik primenjuju kuvari u velikim restoranima i hotelima.

(Espreso/Krstarica/)