MMMMM
Nemci u kiseli kupus dodaju jedan začin koji Srbi zaboravljaju: Njihov receprt je 10 puta bolji nego naš
Ova jednostavna, ali ukusna zimnica može se pripremiti kod kuće
Šta je zima bez kiselog kupusa, zar ne? Uz jedan začin koji dodaju Nemci dobija poseban šmek
Kiseli kupus je jedno od omiljenih jela u mnogim domaćinstvima, a posebno je popularan u nemačkoj kuhinji. Ova jednostavna, ali ukusna zimnica može se pripremiti kod kuće, a savršen je dodatak raznim jelima ili se može jesti kao samostalan obrok. Ako želite da isprobate tradicionalni nemački način pripreme, evo kako to možete učiniti!
Sastojci:
– 1300 g kupusa (jedna srednja glavica, očišćena od spoljašnjih listova)
– 15-20 g morske soli
– Nekoliko listova lovora
– ½ kašičice semena kima
Priprema:
Prvo, kupus pažljivo operite i iseckajte na tanke trakice. Možete koristiti nož ili rendalicu, zavisno od vaših preferencija. U velikoj posudi pomešajte iseckani kupus sa morskom solju. Dobro ga rukama premesite, kako bi so počela da se otapa i kupus pustio sok.
U kupus dodajte listove lovora i seme kima. Ovi sastojci će dati poseban ukus i miris vašem kiselom kupusu. Sve dobro promešajte, a zatim stavite kupus u stakleni ili keramički sud. Prilikom stavljanja kupusa, dobro ga pritisnite kako bi se oslobodilo više soka, prenosi Srbija Danas.
Kada je kupus smešten u posudu, prekrijte ga čistom krpom i stavite neki težak predmet na vrh, kako bi se održala pritisnuta. Ostavite kupus da fermentira na sobnoj temperaturi 1-2 nedelje, zavisno od željenog stepena kiselosti.
Tokom fermentacije, redovno proveravajte kupus. Ako primetite da se na površini formira pena, jednostavno je uklonite. Kada kupus postigne željenu kiselost, prebacite ga u frižider ili hladnu prostoriju kako biste usporili fermentaciju.
Kiseli kupus po nemačkom receptu je savršen način da uživate u zdravoj i ukusnoj zimnici. Bogat vitaminima i mineralima, ovaj kupus može poslužiti kao odličan prilog ili sastojak raznih jela. Pripremite ga i uživajte u njegovom jedinstvenom ukusu tokom zime!