Palačinke, Foto: Profimedia

specijalitet

Turci imaju najbolji recept za palačinke iz tiganja! Ako ih do sad niste probali, sad morate - raj je za nepca

Recept je veoma lak

Objavljeno: 17.11.2024. 08:37h > 08:43h

Ako ste imali priliku da uživate u kulinarskim čarolijama Turske, sigurno ste videli ili probali njihove čuvene palačinkice, zvane gozleme.

Recept je veoma lak i može svako da ga isprati, a opet savršen jer ćete imati idealan i brz doručak na svom tanjiru.

Sastojci za gozleme

250 g brašna

150 ml vode

kašičica suvog kvasca

pola kašičice soli

2 kašike ulja

2 kašike jogurta

150 g kačkavalja

Priprema gozlema

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, dodajte suvi kvasac, brašno i so i zamesite meko testo.

Prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji pola sata, odnosno dok se količina testa ne udvostruči.

Zatim testo podelite na četiri dela, razvaljajte oklagijom i premažite dresingom koji ste napravili od ulja i jogurta.

Na polovinu svakog dela testa stavljajte krupnije izrendan kačkavalj, pa preklopite drugim delom testa, pritisnite prstima sa strane i opet ostavite da odstoji desetak minuta.

Tiganj premažite uljem, dobro zagrejte, pa spuštajte gozleme i pecite sa obe strane dok ne porumene.

Izvadite ih iz tiganja, secite na polovine i služite uz jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Ona.rs/M.P./Preneo D.M.)