Foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia
ukusno
Kad ovo probate pekara vam više neće pasti na pamet: Turski burek iz tiganja spreman očas posla, bićete oduševljeni
Služite ga uz jogurt ili kiselo mleko, ali ovaj domaći burek je toliko slastan da ga možete jesti i bez ičega
Objavljeno: 15.11.2024. 21:00h
Bojana Savić
Burek je dobro poznato pecivo od kora koje je steklo veliku popularnost širom sveta, a omiljeno je u Turskoj, odakle potiče, i na Balkanu.
Postoji mnogo varijanti recepta za domaći burek, pa se i u Turskoj on priprema na različite načine, a jutjuberka Ajsenur Altan je podelila recept koji je bez sumnje najbrži.
U pitanju je burek sa sirom i peršunom koji se pravi u tiganju.
Sastojci:
- pakovanje kora za pitu
- 1 jaje
- 1/3 šolje mleka
- 1/3 šolje ulja + još za pečenje
- 200 g mrvljenog feta sira ili sitnog sira
- 1 kašičica seckanog peršuna
Priprema
- U dubljoj posudi pomešajte sir i peršun, a odvojeno umutite jaje i prelijte ga uljem i mlekom, pa u to dodajte mešavinu i sira i peršuna. Dobro promešajte.
- Podmažite tiganj i poređajte kore po ivicama tako da svaka pokriva polovinu dna pleha.
- Preko kore prelijte kašikom deo pripremljenog fila.
- Iscepkajte kore i umočite ih u fil, pa kad se dobro navlaže rasporedite po kori.
- Delove kore koji vise sa ivice prebacite tako da preklopite burek, pa prelijte ostatkom fila.
- Pecite u poklopljenom tiganju dok ne porumeni, pa okrenite burek i pecite još malo.
Bonus video:
(Espreso/Glossy/T.S.R./prenela:B.S.)