Foto: Antonius Susena / Panthermedia / Profimedia

ukus kida

Starinski kolač koji su decenijama spremale naše bake: Turske kape su idealne za slavsku trpezu, a lako se prave

Može vam poslužiti kao ideja i za slavsku trpezu, ali i kao kolač da se zasladite posle ručka

Objavljeno: 15.11.2024. 19:11h

Turska kuhinja je nadaleko poznata po ukusnim poslasticama koje se vekovima spremaju i u samoj Srbiji, kao i celom Balkanu.

Pored čuvenih baklava, alve, raznih slatkih rolata, često zaboravljena poslastica su i takozvane turske kape, turbani ili crno-žutih kolačića kako ih često zovu naše stare domaćice.

Priprema po ovom receptu je prilično jednostavna, a ukus vas neće ostaviti ravnodušnim.

Može vam poslužiti kao ideja i za slavsku trpezu, ali i kao kolač da se zasladite posle ručka.

Sastojci za turske kape:

  • prašak za pecivo,
  • 2 jaja,
  • 250 ml hladnog mleka,
  • 1 kvasac,
  • 3 kašike kakao praha
  • 250 ml ulja,
  • 500 g brašna,

Za preliv: 3 čaše šećera, 5 kesica vanilin šećera, 1l vode

Kolač turske kapefoto: PrintscreenYoutube/ kuhaj i peci

Priprema:

  • Umutite jaja, ulje i mleko u posudi.
  • Dodajte brašno, prašak za pecivo i kvasac. Dobro promešajte dok ne dobijete glatko testo.
  • Podelite testo na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte kakao i dobro promešajte da se boja ravnomerno rasporedi.
  • Ostavite obe smese da se dižu na toplom mestu - to može biti u blizini šporeta ili u pećnici na niskoj temperaturi.
  • Kada se testo digne, isecite ga na komade. Veličina komada zavisi od toga koliko velike kolačiće želite.
  • Svaki komad razvaljajte prstima po stolu.
  • Uvijte svaki komad u spiralu, a zatim u krug. Tako ćete dobiti zanimljiv oblik kolačića.
  • Stavite kolačiće u tepsiju. Ne treba da podmazujete tepsiju jer će kolačići ostati mekani.
  • Pecite kolačiće na 200 stepeni dok ne porumene.
  • Dok se kolačići peku, pripremite preliv. Kuvajte ga oko 5 minuta.
  • Kada su kolačići pečeni, zalijte ih prelivom dok su još topli. Preliv će se lepo rastopiti i prekriti kolačiće.

Bonus video:

(Espreso/TM)