Foto: vivoo / Alamy / Alamy / Profimedia

ishrana

Zašto lekari kažu da je supa bomba za zdravlje? Bolje bi vam bilo da je jedete svaki dan, ovo je pravilna priprema

Brojne medicinske studije su potvrdile da ova hrana ima blagotvoran uticaj na zdravlje, a evo i kako pomažu...

Objavljeno: 15.11.2024. 17:07h > 17:10h

Mnoge od nas su mame vaspitavale da je neophodno da svakog dana jedemo supu, jer u suprotnom će nas boleti stomak. Kako stručnjaci kažu, ovo nije daleko od istine. Brojne medicinske studije su potvrdile da ova hrana ima blagotvoran uticaj na zdravlje, a evo i kako pomažu...

U većini slučajeva, supe predstavljaju izbalansirani skup proteina, masti i ugljenih hidrata, kao i vitamina i minerala. Naravno, koliko je supa zdrava zavisi od načina pripreme i od toga koje namirnice koristimo.

Prema nutricionistima, ako je supa što tečnija i sa kuvanim mesom i povrćem, tako se telo bolje priprema za "teške" obroke.

Osim toga, namirnice koje se bare i kuvaju zadržavaju više hranljivih materija od onih koje se prže, pohuju ili peku... Nakon što namirnice proključaju u vodi, proteini se bolje apsorbuju, jer je struktura proteinskih molekula delimično "razbijena", zbog čega se uz pomoć enzima gastrointestinalnog trakta bolje razgrađuju.

foto: vanillaechoes / Alamy / Alamy / Profimedia

Druge zdravstvene prednosti supe su:

  • brzo se vari;
  • pomaže normalizovanje krvnog pritiska;
  • brzo utoljava gladi;
  • pomaže kod prehlada i virusa;
  • pomaže hidrataciju tela.
  • Kako se kuva supa da bude zdrava?
foto: Tamara Martinková / Ifood SM / Profimedia

Da biste sačuvali maksimalnu količinu hranljivih materija, trebalo bi da se pridržavate sledećih jednostavnih pravila prilikom pripreme supe:

  • kuvajte je u povrtnom bujonu;
  • uklonite masnoće iz namirnica;
  • smanjite upotrebu soli na minimum i didajte je čim voda počne da ključa;
  • dodajte različite biljne začine poput peršuna, bosiljka i sl;
  • kuvajte je na laganoj vatri, ne pokrivajući poklopcem.

Bonus video:

(Espreso/MONDO/Prenela:M.S.)