Foto: Charles Wollertz / Alamy / Alamy / Profimedia

STRAŠNO

Kako ovo? Evo koje namirnice nikako ne smete davati deci: Veliki su rizik od gušenja, evo na šta treba da pazite

Bolničar Hitne pomoći je odlučio da stane na kraj nestručnim savetima

Objavljeno: 15.11.2024. 13:16h

Roditelji daju sve od sebe da što bolje brinu o svojim naslednicima, u svakoj sferi života. Ipak, postoji i mnogo kontradiktornih saveta, naročito danas kada u onlajn svetu svako, pa i onaj ko uopšte nije stručan, može da deli savete.

Bolničar Hitne pomoći Džejms Meknolti-Akrojd zato je odlučio da stane na kraj nestručnim savetima, te da upozori roditelje na neku hranu koja predstavlja veliki rizik od gušenja kod male dece.

foto: Nataliya Piatrovich / Alamy / Alamy / Profimedia

"Roditelji treba da budu obazrivi kada su u pitanju neki izbori vezano za hranu. Male namirnice poput grožđa, borovnica, čeri paradajza, orašastih plodova, žvakaćih guma, sirove šargarepe i žele bombonica ne treba davati maloj deci", rekao je Meknolti-Akrojd, pa dodao: "Glavni rizik od gušenja dolazi od toga što su ove namirnice oble, čvrste ili klizave, zbog čega je deci teško da ih sažvaću i povećava se rizik od gušenja".

Bolničar je naveo i još jednu opasnost –kokice, koje iako nemaju ove navedene osobine usled kojih bi bile opasne, zapravo to jesu jer su lake i postoji veliki rizik da dete udahne i da dođe do aspiracije.

Kokicefoto: Profimedia

Čak i sa namirnicama koje nisu na ovoj listi je važno da budete oprezni, te da ih na pravilan način pripremite i iseckate za dete.

"Preproučio bih da voće i povrće operete i oljuštite, naročito ono koje ima tvrdu koru poput jabuka, grožđa i šargarepe", kaže Meknolti-Akrojd.

foto: RINA

Da biste smanjili rizik od gušenja prilikom hranjenja, bolničar preporučuje da:

  • Uvek nadgledate dete, posebno kada nešto pije ili jede. Deca bi trebalo da sede, najbolje za stolom, dok jedu – mnogo je veći rizik od gušenja ako dete okolo šeta ili trči sa komadom hrane u ustima.
  • Kada dete počinje da jede čvrstu hranu, pobrinite se da tekstura i gustina budu odgovarajući uzrastu deteta i njegovoj razvojnoj fazi.
  • Uvek isecite hranu na komadiće koje dete može bezbedno da sažvaće i proguta. Sirovu šargarepu i jabuke detetu narendajte pa tako ponudite ili isecite na uske štapiće.
  • Grožđe, čeri paradajz i hranu sličnog oblika isecite na četvrtine ili manje komadiće, u suprotnom bi moglo potpuno da blokira disajne puteve mališana i dovede do gušenja, piše thesun.ie.
  • Oljuštite kobasice ako ih dajete detetu i secite ih uzdužno na manje komade (na veličinu nokta na malom prstu vašeg deteta).
  • Kada detetu nudite neki namaz, nanesite ga samo u tankom sloju na hleb.

Bonus video:

(Espreso/yumama/Prenela:M.S.)