obratite pažnju
Doktor Predrag Nenadić tvrdi da ova hrana razara jetru: Sve vreme smo bili u zabludi, a evo šta će je očistiti
Lekar Predrag Nenadić, poznati srpski nutricionista, objasnio je koji je glavni uzrok nastanka holesterola i masne jetre.
Dr. Predrag Nenadić tvrdi da se holesterol ne dobija iz namirnica koje mnogi krive za to, već iz nečeg sasvim drugog što takođe šteti i našoj jetri.
Lekar Predrag Nenadić, poznati srpski nutricionista, objasnio je koji je glavni uzrok nastanka holesterola i masne jetre.
"Problem masne jetre ne nastaje zbog masne hrane. To su ogromne zablude. Jetra prenosi višak šećera u masno tkivo. Holin (vitamin B4), koji se inače nalazi u slanini, jajima i mesu, raspoređuje taj holesterol i ne dozvoljava mu da ostane u jetri, već ga šalje u masno tkivo, zbog čega dobijamo veći stomak, povećanu zadnjicu itd. A kada nema dovoljno onih zdravih masti koje smo izbacili iz straha da ćemo dobiti holesterol, tada dobijamo masnu jetru,” ispričao je ranije.
"Reč je o takozvanoj nealkoholnoj masnoj jetri. Ta masna jetra tada ne može da radi, ne može da očisti naš organizam od otrova, ne može se detoksikovati. To ćemo primetiti po pojavi akni i bubuljica na koži, pojačanoj peruti, listanju noktiju, svrabima po telu,” upozorava doktor.
Ističe da je dobar holesterol neophodan za dobro funkcionisanje organizma.
"Holesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čoveka. Čoveku je potreban holesterol, iz njega se sintetizuju mnogi hormoni, takođe gradi ćelijske membrane, neophodan je čoveku! Ali kada ga ima previše, lošeg holesterola niske gustine – LDL holesterola – tada imamo problem. Ako imate trigliceride, niste jeli svinjetinu, jeli ste voće, puno hleba, peciva, rafinisanog brašna – to je problem," izjavio je dotor Nenadić..
Koji je najbolji način za čišćenje jetre i organizma?
"Sve je u hrani! Vrlo je važno voditi uredan život. Adekvatan unos vode. Jetra voli puno vode – to je presudno! Moramo unositi optimalne količine biljnih vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih. Moramo jesti hranu koju jetra voli, a to su gorke stvari poput lincure, maslačka, korena čička i slično,” kaže on.
Doktor Nenadić savetuje da iz ishrane izbacite sve ugljene hidrate i veštačke šećere kako biste uspeli da smanjite nivo holesterola i triglicerida.
"Jedite hranu bogatu zdravim mastima (domaća mast, maslinovo ulje, hladno ceđena biljna ulja), namirnice bogate holinom (slanina, jaja), jedite lososa, skušu, sve zdrave masnoće... Jetra se ne može čistiti sokovima, naročito kupovnim. Na njima svuda piše da ti sokovi sadrže fruktozu, a ona je najopasnija za gojenje. Fruktoza daje slatkoću proizvodu, ali i masnoću telu. Ta fruktoza povećava trigliceride i holesterol u telu,” objasnio je.
Posebno naglašava da nije ista fruktoza koju unosimo iz voća.
"Proizvođači je predstavljaju kao voćni šećer. Ista je po strukturi, ali fruktoza koja se ubacuje u industrijske proizvode dolazi od kukuruza (to je tzv. glukozno-fruktozni sirup), a ne dobija se od voća," zaključio je lekar.
Bonus video:
(Espreso/stil/TM)