Obratite pažnju
Nutricionista otkrio da ovih 5 namirnica nikako ne smemo jesti uz čaj: Ove kombinacije mogu biti vrlo štetne po vas
Prema rečima nutricionista, čaj nikako ne bi trebalo konzumirati zajedno s crvenim mesom i zelenim povrćem.
Iako je čaj poznat po blagotvornom dejstvu, njegova kombinacija sa određenim namirnicama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Saznajte koje namirnice nikako ne treba uzimati uz čaj, jer umesto koristi može doneti neželjene posledice po organizam.
Čaj je dugo poznat kao jedan od najzdravijih napitaka, ali u određenim situacijama može postati štetan po zdravlje.
Prema rečima nutricionista, čaj nikako ne bi trebalo konzumirati zajedno s crvenim mesom i zelenim povrćem.
Pet namirnica koje ne bi trebalo kombinovati sa čajem zbog smanjenja apsorpcije gvožđa:
- Crveno meso (poput govedine i teletine) - bogato gvožđem, koje tanini iz čaja ometaju.
- Spanać - povrće sa visokim sadržajem gvožđa, koje može postati manje dostupno telu kada se konzumira uz čaj.
- Brokoli - bogat izvor gvožđa i vitamina C, koji pomaže apsorpciju gvožđa, ali se efekat smanjuje uz čaj.
- Kelj - slično kao spanać i brokoli, sadrži gvožđe koje polifenoli iz čaja mogu ometati.
- Sočivo - mahunarka bogata gvožđem, čija apsorpcija može biti značajno smanjena ako se uz nju konzumira čaj.
Nutricionistkinja Debora Grejson objašnjava da konzumiranje čaja uz hranu poput crvenog mesa i povrća bogatog gvožđem, kao što su kelj, brokoli i spanać, može smanjiti sposobnost tela da apsorbuje ovaj važan mineral, prenosi "Daily mail".
Gvožđe igra ključnu ulogu u održavanju energije, imunološke funkcije i transportu kiseonika kroz telo. Redovno konzumiranje čaja uz obroke može dovesti do manjka gvožđa, pa čak i do anemije, posebno kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusima koje imaju povećanu potrebu za ovim mineralom.
Problem nastaje zbog prisustva polifenola i tanina u čaju, jedinjenja koja, iako korisna zbog svojih antiinflamatornih svojstava, ometaju apsorpciju gvožđa. Tanini, prisutni i u vinu, dodatno doprinose ovom efektu, a oksalati iz čaja mogu ga dodatno pojačati.
Kao savetuju nutricionisti, za najbolji učinak čaja, poželjno je uživati u njemu između obroka, čime se izbegava smanjenje apsorpcije gvožđa i čuva zdravlje na duže staze.
Bonus video:
(Espreso/informer/TM)