Foto: Bakina kuhinja

PREUKUSNO

Tradicionalna puter pogača koja se sprema za Đurđic: Bez nje slavska trpeza nije potpuna, obavezno je umesite

Približava se slava Đurđić, koja pada 16. novembra, ove godine u subotu što znači da će biti mrsna

Objavljeno: 11.11.2024. 19:08h > 19:29h

Slava Đurđic će se ove godine obeležiće se u subotu, što znači da je dan "mrsan" i idealan za ukusne, tradicionalne poslastice. Ova puter pogača, savršeno mekana i mirisna, biće pravi izbor na vašoj trpezi - jednostavna je za pripremu, a toliko ukusna da će se topiti u ustima i uspeće vam iz prvog pokušaja!

Približava se slava Đurđić, koja pada 16. novembra, ove godine u subotu što znači da će biti mrsna. Mnogim domaćicama je tada olakšano jer je sam izbor jela i namirnica mnogo veći.

Ono što je obavezno na svakoj trpezi je i slavska pogača, a mi predlažemo ovaj recept. Napravite puter pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu. Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter.

Sastojci:

250 ml mleka

20 g kvasca

1 kašičica šećera

3 jajeta

4 kašike ulja

3 kasike grčkog jogurta

1 kašika sirćeta

700 g brašna

1 kašičica soli

150 g putera

susam

foto: Bakina kuhinja

Priprema:

U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe.

Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače.

Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom.

Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite.

Bonus video:

(Espreso/informer/TM)