PREUKUSNO
Tradicionalna puter pogača koja se sprema za Đurđic: Bez nje slavska trpeza nije potpuna, obavezno je umesite
Približava se slava Đurđić, koja pada 16. novembra, ove godine u subotu što znači da će biti mrsna
Slava Đurđic će se ove godine obeležiće se u subotu, što znači da je dan "mrsan" i idealan za ukusne, tradicionalne poslastice. Ova puter pogača, savršeno mekana i mirisna, biće pravi izbor na vašoj trpezi - jednostavna je za pripremu, a toliko ukusna da će se topiti u ustima i uspeće vam iz prvog pokušaja!
Približava se slava Đurđić, koja pada 16. novembra, ove godine u subotu što znači da će biti mrsna. Mnogim domaćicama je tada olakšano jer je sam izbor jela i namirnica mnogo veći.
Ono što je obavezno na svakoj trpezi je i slavska pogača, a mi predlažemo ovaj recept. Napravite puter pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu. Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter.
Sastojci:
250 ml mleka
20 g kvasca
1 kašičica šećera
3 jajeta
4 kašike ulja
3 kasike grčkog jogurta
1 kašika sirćeta
700 g brašna
1 kašičica soli
150 g putera
susam
Priprema:
U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe.
Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače.
Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom.
Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite.
Bonus video:
(Espreso/informer/TM)