Foto: Jelajelena Petrovic

dobro je znati

U restoranima ne koriste brašno kad prže ribu: Uvaljaju je u ovo, pa bude hrskavija i ne upije ni trunku ulja

Vreme je slava, pa se često riba priprema za svečani ručak. Uz ovaj način prženja biće mnogo ukusnija.

Objavljeno: 10.11.2024. 14:40h

Pržena riba treba da bude meka unutra, ali da ima hrskavu koricu. Međutim, kada se riba uvalja u brašno ima tendenciju da upije previše ulja, što je čini masnom. Zato kuvari u restoranima izbegavaju brašno. Oni koriste drugi način kako bi sprečili da riba bude masna.

Uvaljajte ribu u drugi sastojak

Postoji rešenje koje profesionalni kuvari često koriste za lakšu, hrskaviju koricu, meko meso unutra, a riba neće biti masna. Tako je pržena riba zdravija, ali i ukusnija. Umesto brašna, oni koriste kukuruzni skrob koji stvara zaštitni sloj oko ribe, omogućavajući joj da zadrži svoju hrskavost i istovremeno sprečava prekomernu apsorpciju ulja.

foto: Privatna arhiva

Kako se prži riba

Uvaljate svaki komad ribe u kukuruzni skrob da je potpuno prekrije, a zatim je spustite u vrelo ulje. Pržite ribu dok ne dobije zlatno-smeđu boje i korica postane hrskava, pa izvadite na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.

Bonus video:

(Espreso/najzena/TM)