ovo morate znati
Stručnjaci tvrde da ove namirnice nikako ne smemo čuvati u vratima frižidera: Evo gde je najbezbednije i zašto
Ovo je mesto gde treba da čuvate konzervisanu hranu koja je manje sklona kvarenju.
Pored pravilnog organizovanja sadržaja frižidera, važno je osigurati da aparat bude postavljen na pravu temperaturu
Business Waste Management navodi da se godišnje baci oko 9,5 miliona tona hrane.
To znači da 60 procenata domaćinstava baca namirnice, što ih čini najvećim krivcima u zemlji.
Međutim, stručnjaci iz kompanije Beko UK su sastavili vodič koji objašnjava šta treba da ide na vrata frižidera, kao i neke trikove.
Sala San, šef odeljenja za upravljanje proizvodima u Beko UK, je rekao: ,,Bićete iznenađeni koliko možete smanjiti otpad hrane pravilnim skladištenjem."
,,Od izbegavanja unakrsne kontaminacije proizvoda do stavljanja hrane kojoj uskoro ističe rok na prednje delove frižidera, postoji mnogo toga što možete da promenite."
Vrata frižidera
Najtopliji deo frižidera su vrata, koja su ujedno i najnepouzdaniji deo aparata u pogledu temperature zbog čestih otvaranja i zatvaranja. Ovo je mesto gde treba da čuvate konzervisanu hranu koja je manje sklona kvarenju.
Čuvajte ove namirnice ovde:
· Začini · Džemovi · Sokovi · Gazirani napici i voda
Začini poput kečapa, majoneza, salatnog preliva, meda, senfa, džema i sojinog sosa treba čuvati u frižideru nakon što se otvore. S druge strane, proizvodi poput kisele pavlake, maslinovog ulja i sirćeta mogu se čuvati u ormariću na sobnoj temperaturi.
Koja je najbolja temperatura za frižider?
Pored pravilnog organizovanja sadržaja frižidera, važno je osigurati da aparat bude postavljen na pravu temperaturu. To će pomoći da hrana u frižideru ostane sveža duže.
San je dodao: ,,Štetne bakterije i mikroorganizmi mogu početi da rastu ubrzanim tempom ako je vaš frižider postavljen na previsoku temperaturu, što može izazvati bolesti ako se takva hrana kasnije konzumira."
,,Preporučujemo da idealna temperatura frižidera bude između 3°C i 5°C, pri čemu ovu temperaturu treba održavati koliko god je to moguće, izbegavajući da vrata frižidera budu otvorena duže vreme."
Izaberite staklene posude umesto plastičnih
Kada je u pitanju stavljanje bilo koje hrane koja se čuva u frižideru u kontejnere, trudite se da koristite staklene posude umesto plastičnih alternativa.
Jedan od razloga za ovo je što je staklo inertno i neće reagovati sa drugim hemikalijama, tako da neće promeniti ukus hrane.
Staklo je takođe lakše za čišćenje zbog svoje neporozne površine. Ova karakteristika nije korisna samo pri pranju, već i sprečava da čestice hrane ostanu zarobljene u posudama i razvijaju bakterije, objašnjava Express.
Bonus video:
(Espreso/najzena/TM)