Foto: Printscreen/youtube/Najbolji domaći recepti

NEMA MU RAVNOG

Stari recept za slatki kupus koji su Jugoslovenke redovno pravile za nedeljni ručak: Ukus bogovski, a lako se pravi

Na našim prostorima, kupus je jedna od glavnih zvezda jesenje trpeze.

Objavljeno: 09.11.2024. 12:08h

Slatki kupus spada u čorbasta jela koja se ili obožavaju ili odbacuju već zbog mirisa, ali uz pažljivo birane začine i kvalitetnu pripremu, postići ćete fenomenalan ukus.

Na našim prostorima, kupus je jedna od glavnih zvezda jesenje trpeze, a nekad se i u Jugoslaviji baš fino jeo.

Pripremali ga za turšiju ili pravili jednostavnu kafansku kupus salatu, on je praktičan, ukusan i uvek poželjan na porodičnoj trpezi, ali čorbastu varijantu , poznatu i kao sladak kupus, ne vole svi. Međutim, kako je u pitanju vrlo zdrava namirnica, vreme je da se to promeni!

Kupus spada u niskokalorične namirnice: u 100 grama sadrži 25 kalorija, a čak 92 odsto ovog povrća je voda. On obiluje vitaminima, na prvom mestu C, K i B6, a u najvećoj meri od minerala ima kalijum i mangan. Važno je pomenuti i obilje folata, čiji je kupus odličan izvor.

Zbog svog bogatog sastava, kupus je odličan izbor za jačanje kostiju, imuniteta, borbu protiv upalnih procesa u organizmu, smanjenje holesterola, mršavljenje... Zato ga pripremite na sledeći način, ako što su to radile Jugoslovenke i uživaćete u svim njegovim blagodetima!

foto: Printscreen/Youtube/ Moja Kuhinja Tanja

Sastojci:

2 kg kupusa

150 g crnog luka

300 g šargarepe

400 g piletine

4 kašike ulja

1 kašičica soli

1,5 kašičica suvog začina

1/2 kašičice mlevene paprike

1/2 kašičice bibera

voda po potrebi (250-800 ml)

Priprema

Sitno iseckajte crni luk i šargarepu, pa prodinstajte crni luk dok ne bude staklast. Potom dodajte šargarepu i posolite i ostavite da se krčka 3-4 minuta poklopljeno.

Ubacite dobro opranopileće meso isečeno na manje komade.

Ubacite polovinu isečenog kupusa, promešajte, pa stavite poklopac i dinstajte 3-4 minuta.

Zatim dodajte sve začine, promešajte, dinstajte još 3 minuta, pa dodajte i ostatak kupusa, promešajte i poklopite. Ostavite da se krčka 5-10 minuta, sve dok ima vode koju će pustiti kupus.

Nakon toga nalijte 250-300 ml vode, promešajte, vratite poklopaj i kuvajte oko 20 minuta, pa dodajte pola litra vode i ostavite da kuva 10-15 minuta.

Služite uz krutone i mnogo salate.

Bonus video:

(Espreso/glossy/TM)