NEMA MU RAVNOG
Stari recept za slatki kupus koji su Jugoslovenke redovno pravile za nedeljni ručak: Ukus bogovski, a lako se pravi
Na našim prostorima, kupus je jedna od glavnih zvezda jesenje trpeze.
Slatki kupus spada u čorbasta jela koja se ili obožavaju ili odbacuju već zbog mirisa, ali uz pažljivo birane začine i kvalitetnu pripremu, postići ćete fenomenalan ukus.
Na našim prostorima, kupus je jedna od glavnih zvezda jesenje trpeze, a nekad se i u Jugoslaviji baš fino jeo.
Pripremali ga za turšiju ili pravili jednostavnu kafansku kupus salatu, on je praktičan, ukusan i uvek poželjan na porodičnoj trpezi, ali čorbastu varijantu , poznatu i kao sladak kupus, ne vole svi. Međutim, kako je u pitanju vrlo zdrava namirnica, vreme je da se to promeni!
Kupus spada u niskokalorične namirnice: u 100 grama sadrži 25 kalorija, a čak 92 odsto ovog povrća je voda. On obiluje vitaminima, na prvom mestu C, K i B6, a u najvećoj meri od minerala ima kalijum i mangan. Važno je pomenuti i obilje folata, čiji je kupus odličan izvor.
Zbog svog bogatog sastava, kupus je odličan izbor za jačanje kostiju, imuniteta, borbu protiv upalnih procesa u organizmu, smanjenje holesterola, mršavljenje... Zato ga pripremite na sledeći način, ako što su to radile Jugoslovenke i uživaćete u svim njegovim blagodetima!
Sastojci:
2 kg kupusa
150 g crnog luka
300 g šargarepe
400 g piletine
4 kašike ulja
1 kašičica soli
1,5 kašičica suvog začina
1/2 kašičice mlevene paprike
1/2 kašičice bibera
voda po potrebi (250-800 ml)
Priprema
Sitno iseckajte crni luk i šargarepu, pa prodinstajte crni luk dok ne bude staklast. Potom dodajte šargarepu i posolite i ostavite da se krčka 3-4 minuta poklopljeno.
Ubacite dobro opranopileće meso isečeno na manje komade.
Ubacite polovinu isečenog kupusa, promešajte, pa stavite poklopac i dinstajte 3-4 minuta.
Zatim dodajte sve začine, promešajte, dinstajte još 3 minuta, pa dodajte i ostatak kupusa, promešajte i poklopite. Ostavite da se krčka 5-10 minuta, sve dok ima vode koju će pustiti kupus.
Nakon toga nalijte 250-300 ml vode, promešajte, vratite poklopaj i kuvajte oko 20 minuta, pa dodajte pola litra vode i ostavite da kuva 10-15 minuta.
Služite uz krutone i mnogo salate.
Bonus video:
(Espreso/glossy/TM)