Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

probajte

Posna sarma po receptu monaha sa Hilandara: Tradicionalno jelo za Mitrovdan svaka domaćica treba da spremi

Recepti iz ovog manastira su poznati po svom jedinstvenom ukusu i često oduševe sve koji ih probaju

Objavljeno: 07.11.2024. 17:44h

Sarma je jedno od najvoljenijih jela i često se nalazi na trpezama tokom raznih proslava, a šta ako je napravite po receptu monaha sa Hilandara?

Recepti iz ovog manastira su poznati po svom jedinstvenom ukusu i često oduševe sve koji ih probaju. Svi se slažu u tome da imaju poseban šarm. Ovaj put, otkrivamo vam kako monasi sa Svetog Atosa spremaju svoju sarmu. Priprema nije previše komplikovana, ali njen miris je toliko intenzivan da ostaje u sećanju.

Sastojci:

2 praziluka

2 glavice crnog luka

1 šargarepa

100 gr riže

350-400 gr mlevenih oraha

100 gr dimljene ribe (losos)

12-15 listova kiselog kupusa

Priprema:

U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.

Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.

Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.

Bonus video:

(Espreso/informer/TM)