ovo morate znati
Srpske domaćice uporno prave ogromnu grešku kada spremaju spanać: Stručnjak otkrio kako je jedino ispavno i zdravo
Spanać se ubraja u super-namirnice i veoma je zdrav
Ova vrsta povrća je izuzetno zdrava, ali je neophodno znati sve njegove karakteristike, pa i one potencijalno opasne po organizam.
Spanać se ubraja u super-namirnice i veoma je zdrav. Međutim, ako ga kuvate, učinićete sebi medveđu uslugu jer na taj način ćete "ubiti" većinu njegovih korisnih sastojaka. Zato stručnjaci savetuju da spanać jedete isključivo u sirovom stanju.
Ako želite da spanać iskoristite na najzdraviji način, najbolje je da ga sitno iseckate i dodate u smuti u sirovom stanju.
Zašto nije dobro da ga kuvate?
Kuvanje spanaća smanjuje nivo antioksidanata u njemu, a kada ga kombinujete sa jogurtom ili mlekom, oslobađa se veoma važan hranljivi sastojak – lutein.
Priprema spanaća kuvanjem ili prženjem može da uništi lutein u njemu. Istraživanja pokazuju da lutein koristi osobama sa otečenim krvnim sudovima ili koronarnom bolešću. Takođe, poznat je kao vitamin za oči jer štiti od oštećenja izazvanih suncem.
Smuti od spanaća sa jogurtom ili punomasnim mlekom može da bude odličan za vaše zdravlje.
Odavno je poznato da je spanać izuzetno zdrava namirnica, ali se za njega često vezuju i neke negativne priče, poput onih da se ne sme podgrevati ili jesti u većim količinama.
Ko mora da izbegava spanać?
Spanać spada u tamnozeleno lisnato povrće poput blitve, zelene salate, kelja i peršuna. Reč je o namirnicama koje imaju visoke nutritivne vrednosti.
Međutim, istina je da spanać pored toga sadrži i određene količine oksalne kiseline, koja zbog visoke koncentracije purina može da stvori problem bubrežnim bolesnicima, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe koje imaju giht, kamen u žuči i artritis.
Bonus video:
(Espreso/srecnarepublika/TM)