Šampinjoni
Domaćice, obavezno ovo napravite svojim gostima za slavu: Recept za punjene pečurke koje nestaju u roku od odmah
Punjene šampinjone napravićete vrlo jednostavno i vrlo brzo.
Aromatizovani maslac, hrskave hlebne mrvice i dva fina sira iz ovog recepta osvojili su nas odmah. A onda još u priču ulaze šampinjoni i rerna…
Punjene šampinjone napravićete vrlo jednostavno i vrlo brzo, a oni će jednako tako i nestati – vrlo brzo. Za pripremu će vam trebati tek petnaestak minuta, a za dinstanje i pečenje još četrdesetak.
Šampinjoni se pune pezlama i dvema vrstama sira. Jednostavno, a tako fino i pamtljivo jelo mamiće vas na još. Najbolje bi bilo da odmah udvostručite količinu. Zvanični broj porcija s namirnicama iz recepta je osam, ali imajte na umu da se radi o predjelu, pa su i porcije manje.
Iako su šampinjoni punjeni bilo čime uvek rado viđen zalogaj na druženjima i za porodičlnim stolom, nas je osvojio savršen nadev iz ovog recepta: maslac koji prožima prezle, fini začini i taman koliko treba biti zapečen parmezan.
Sastojci:
700 g većih šampinjona
2 kašike maslaca
2 čena belog luka protisnuta
1/4 šolje prezli
so
crni biber, sveže mleven
1/4 šolje sveže narendanog parmezana, plus još za posluživanje
120 ml krem sira
2 žlice svežeg peršuna, naseckanog na sitno, plus za ukras
1 kašika svežeg naseckanog timijana
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh za pečenje.
Pečurkama skinite stope ili drške i sitno ih naseckajte. Krugove poslažite na lim za pečenje udubljenim delom prema gore.
U tiganju na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte naseckane stope pečuraka i dinstajte ih dok voda koju puste ne ispari oko pet minuta. Dodajte beli luk i kuvajte minut, zatim dodajte prezle i pustite da se malo zapeku, oko tri minuta. Posolite i pobiberite. Sklonite s vatre i pustite da se smesa malo ohladi.
Malo ohlađenu smesu prebacite u veliku činiju i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i pobiberite. Krugove pečuraka napunite nadevom i pospite s još parmezana.
Pecite u rerni dok ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lepu boju, oko 20 minuta.
Pre služenja ukrasite svežim peršunom
Bonus video:
(Espreso/zadovoljna/Prenela:M.S.)