Foto: kia cheng boon / Panthermedia / Profimedia

Šampinjoni

Domaćice, obavezno ovo napravite svojim gostima za slavu: Recept za punjene pečurke koje nestaju u roku od odmah

Punjene šampinjone napravićete vrlo jednostavno i vrlo brzo.

Objavljeno: 06.11.2024. 09:22h

Aromatizovani maslac, hrskave hlebne mrvice i dva fina sira iz ovog recepta osvojili su nas odmah. A onda još u priču ulaze šampinjoni i rerna…

Punjene šampinjone napravićete vrlo jednostavno i vrlo brzo, a oni će jednako tako i nestati – vrlo brzo. Za pripremu će vam trebati tek petnaestak minuta, a za dinstanje i pečenje još četrdesetak.

Šampinjoni se pune pezlama i dvema vrstama sira. Jednostavno, a tako fino i pamtljivo jelo mamiće vas na još. Najbolje bi bilo da odmah udvostručite količinu. Zvanični broj porcija s namirnicama iz recepta je osam, ali imajte na umu da se radi o predjelu, pa su i porcije manje.

Iako su šampinjoni punjeni bilo čime uvek rado viđen zalogaj na druženjima i za porodičlnim stolom, nas je osvojio savršen nadev iz ovog recepta: maslac koji prožima prezle, fini začini i taman koliko treba biti zapečen parmezan.

foto: Profimedia

Sastojci:

700 g većih šampinjona

2 kašike maslaca

2 čena belog luka protisnuta

1/4 šolje prezli

so

crni biber, sveže mleven

1/4 šolje sveže narendanog parmezana, plus još za posluživanje

120 ml krem sira

2 žlice svežeg peršuna, naseckanog na sitno, plus za ukras

1 kašika svežeg naseckanog timijana

foto: Anton Eine / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh za pečenje.

Pečurkama skinite stope ili drške i sitno ih naseckajte. Krugove poslažite na lim za pečenje udubljenim delom prema gore.

U tiganju na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte naseckane stope pečuraka i dinstajte ih dok voda koju puste ne ispari oko pet minuta. Dodajte beli luk i kuvajte minut, zatim dodajte prezle i pustite da se malo zapeku, oko tri minuta. Posolite i pobiberite. Sklonite s vatre i pustite da se smesa malo ohladi.

foto: kia cheng boon / Panthermedia / Profimedia

Malo ohlađenu smesu prebacite u veliku činiju i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i pobiberite. Krugove pečuraka napunite nadevom i pospite s još parmezana.

Pecite u rerni dok ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lepu boju, oko 20 minuta.

Pre služenja ukrasite svežim peršunom

Bonus video:

(Espreso/zadovoljna/Prenela:M.S.)