Foto: Stefan Simonovski / Alamy / Alamy / Profimedia

divno!

Najzdravija pita koju ćete jesti za doručak: Recept je lagan, a ukus ćete pamtiti zauvek - obavezno napravite

Pita od heljdinog brašna

Objavljeno: 06.11.2024. 08:34h

Došlo je vreme za doručak!

Napravite divnu zdravu pitu od heljdinih kora koja je užitak da nepce.

Sastojci

za 3 osobe

Testo

3 kom. jaja

250 ml mleka (ili kisele vode za hrono ishranu)

1 SK masti

8 SK heljdinog brašna

1/2 kk sode bikarbone

1/2 kk soli

Nadev

150 g tvrdog kravljeg sira

2 SK mladog kajmaka

Dodaj na popis za kupnju

Heljdafoto: Profimedia

Priprema:

Uključite rernu na 180C.

Umutite jaja, dodajte mast, mleko, brašno i sodu bikarbonu. Smesa treba da bude ređa, kao za palačinke.

Usitnite sir, pomešajte sa kajmakom.

U manju podmazanu keramičku posudu (15x25 cm), koju ste namazali mašću, sipajte 3 kutlače testa tako da prekrije dno. Ubacite u rernu na 3 minuta. Uključite ventilator.

Kada se na površini napravila korica, izvadite, pospite polovinom sira, zalijte testom i ponovite postupak.

foto: Zvonimir Atletic / Panthermedia / Profimedia

Posle 3 minuta ponovo izvadite, pospite drugom polovinom sira i prelijte ostatkom testa.

Pecite na 200C dvadesetak minuta, dok pita ne porumeni.

Kada se prohladi, isecite na kocke.

Ukoliko volite da pitu obogatite zelenišom, u fil dodajte jednu vezu sitno seckanog zelja.

Bonus video:

(Espreso/Coolinarka/Prenela:M.S.)