Foto: Geoffrey Swaine / Shutterstock Editorial / Profimedia

ukusno

Ovo su u Jugi obožavali deca i odrasli: Kolač koji su danas mnogi zaboravili, starinski recept sa kojim nema greške

Ako volite ovaj kolač napravite ga po stotinama puta isprobanom receptu bez ikakve imalo muke

Objavljeno: 05.11.2024. 17:57h

U staroj Jugoslaviji često su na trepezama bile poslastice koje se spremaju brzo, lako i bez mnogo skupih sastojaka. Kako je svaka kuća imala svoja jaja, dovoljno je bilo da imate mleko, šećer i eto ukusnog dezerta.

Jedan od njih definitivno je bio i koh, danas pomalo zaboravljen kolač, koji možete spremiti veoma brzo, a njegov ukus je takav da će vas odmah podsetiti na one bezbižne dane, kad je najvažnije bilo družiti se, igrati napolju.

Potrebno je za koru:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika griza
  • 2 kašike brašna

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati griz i brašno. Sve lepo sjediniti. Peći koru oko pola sata na 220 stepeni (možda i duže u zavisnosti od šporeta)

Za preliv:

  • 2 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

Prokuvati mleko sa šećerom i vanilinim šećerom i preko vruće kore preliti vruć preliv. Ostaviti da upije nekoliko sati, a onda uživati u ovom savršenom starinskom kolaču.

Bonus video:

(Espreso/Glossy/Ilić Milica/prenela:B.S.)