Papula, Foto: Printscreen/Youtube/ Obicaji Radjevine Dobrivoje i Dobrila Pantelic

ukusno

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom

Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

Objavljeno: 05.11.2024. 14:40h

Papula se poznato jelo od davnina, a najviše zbog toga što je bilo omiljeno Karađorđu.

To je dobro izgnječen pasulj koji je Karađorđe nosio o pojasu u pljosnatoj drvenoj posudi sa poklopcem.

Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

POTREBNI SASTOJCI

500 grama belog pasulja tetovca

2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

2 dl ulja, sitna crvena paprika

biber

so

PRIPREMA

Pasulj operite, prelijte vodom i stavite da se kuva. Kad provri procedite, prelijte novom mlakom vodom i nastavite sa kuvanjem. Skuvan pasulj procedite i ispasirajte. Pasulj začinite solju i biberom, dodajte malo vode u kojoj se kuvao i izmiksirajte, kako biste dobili finu glatku masu.

Očistite i sitno iseckajte crni luk i beli luk. Propržite ih na ulju a zatim dodajte izmiksiran pasulj.

Ukoliko ne volite beli luk možete i bez njega da pripremite ovo jelo. Promešajte, kratko propržite i dodajte dve kašičice sitne crvene paprike.

Vodite računa da paprika ne pregori jer će poprimiti gorak ukus.

Papula se služi hladna. Servira se na tacni ili u malo dubljoj posudi sa mladim crnim lukom ili kiselim kupusom. Pržene kriške kvalitetne slanine su odlična kombinacija uz ovo lepo, starinsko jelo. Prijatno!

(Espreso/srbija danas/prenela PV)