Bosanske tulumbe, Foto: Printscreen/youtube/ PRATİK YEMEK TARİFLERİ

OBOŽAVAĆETE IH

Bosanski recept za prave sočne tulumbe: Poslastica kojoj retko ko može da odoli, a dobrodošla je i na slavljima

Poslastica kojoj retko ko može da odoli, a mi vam donosimo pravi bosanski recept:

Objavljeno: 04.11.2024. 18:01h

Tulumbe su velikoj većini jedan od omiljenih kolača, evo kako da ga napravite u udobnosti sopstvenog doma, jednostavno i brzo, a lepše nego što je pravila vaša baka.

Postoje i varijante za pripremu turskih tulumbi iz tiganja gde je smesa gotova za 15 minuta.

Poslastica kojoj retko ko može da odoli, a mi vam donosimo pravi bosanski recept:

Sastojci za agdu:

  • 1l vode
  • 700g šećera
  • Sastojci za testo:
  • 400ml vode
  • 150ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 400g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 5 jaja
Bosanske tulumbefoto: YT/PRINTSCREEN/MR SELO

Priprema:

Za agdu je potrebno 1 l vode i 700 g šećera, to kuvati 5 minuta i ostaviti da se ohladi.

Za pripremu tulumbi potrebno je 400 ml vode, 150 ml ulja i 1 kašičicu soli prokuvati, za to vreme u 400 g brašna dodati 1 kašičicu praška za pecivo, pa brašno sipati u ključalu vodu, mešati 2-3 minuta i ostaviti da se ohladi.

U ohlađeno testo dodavati postepeno 5 jaja i mešati mikserom, a zatim testo staviti u kalup za tulumbe.

Tulumbe peći u ulju na srednjoj temperaturi šporeta.

Ispečene direkno stavljati u agdu.

Natopiti dobro i odmah izvaditi.

Bonus video:

(Espreso/stil/TM)