Torta Marlenka, Foto: Prinstcreen/youtube/video ricetta

uvek odlično uspe

Recept za savršenu tortu Merlinku koju Rusi zovu Medovik: Kraljica svih slatkiša, jaka, prava, a jeftina!

Probajte da napravite ovu kraljicu torti, odmah će nestati sa tanjira!

Objavljeno: 04.11.2024. 13:35h

Torta Marlenka poznata je u celom svetu, u Rusiji je zovu Medovik, jer se pravi sa domaćim medom.

Sastojci:

Za kore:

500 g običnog brašna

100 g maslaca

3 kašike domaćeg meda

200 g šećera u prahu

1 ravna kašika sode bikarbone

1 kašičica sirćeta

2 jajeta

Za fil:

370 ml kondenzovanog mleka kuvanog u konzervi u šerpi sa vodom

220 g maslaca

450 ml mleka

2 kašike kristal šećera

1 instant puding od vanile

šaka seckanih oraha i crne čokolade

Recept za tortu Marlenku:

Kako biste napravili tortu stavite u posudu maslac, med, šećer u prahu i zagrevajte na blagoj vatri dok se potpuno ne otopi, mešajući povremeno. U smesu dodajte kašiku sode bikarbone prethodno pokašane i promešane sa kašičicom sirćeta. Nakon dodavanja sode sa sirćetom nastavite da mešate na blagoj temperaturi. Smesu kuvajte dokne dobije tamnonarandžastu boju, a potom skinite sa vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Povremeno mešajte, a zatim dodajte umućena jaja.

Nakon toga postepeno sipajte brašno, dok sve ne umešate. Dok možete mešajte kašikom, a kad kad se stvrdne mesite rukom na pobrašnjenoj radnoj površini. Toplo testo podelite na 6 jednakih delova, pa svaki deo tanko razvaljajte na oko 2 ml i to u veličini pleha. Pleh obložite papirom za pečenje na kome će biti testo. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Svaku koru pecite na 180 stepeni i to 4 do 5 minuta. Kada su pečene izvadite ih iz pleha i ostavite na radnoj površini da se ohlade.

Kako bite napravili fil prvo skuvajte puding bez šećera i ohladite ga na sobnoj temperaturi. Ohlađeno karamelizovano kondenzovano mleko pomešajte sa maslacem pa ga kašiku po kašiku dodajte u puding i promešajte. Na svaku koru stavite do dve kašike fila, rasporedite i ređajte kore jednu na drugu. Na kraju razmažite po površini ostatak fila i pospite orasima, pa naparavite šare od topljene čokolade. Ostavite da odstoji celu noć u frižideru pa servirajte.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)