ukusno
Mekan, pun mesa i slanine, ali jedan sastojak ga razlikuje: Najbolji recept za jelo sa kiselim kupusom!
Saznajte kako da napravite nešto gurmanskiju verziju kiselog kupusa. Ovog puta mu pored suvog mesa, dodajte slaninu i šljive.
Sastojci:
1 kg kiselog kupusa
300 g suvog mesa (rebarca ili suva kolenica)
200 g dimljene slanine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
10–12 suvih šljiva
1 kašika svinjske masti
1 lovorov list
1 kašičica crvene paprike
so i biber po ukusu
200 ml bujona od povrća (ili vode)
Recept za kiseli kupus sa suvim mesom, slaninom i šljivama:
U velikoj šerpi zagrejte mast (ili ulje), pa dodajte suvo meso i slaninu. Pržite nekoliko minuta dok slanina ne postane hrskava, a meso ne počne da pušta aromu. Dodajte sitno seckani crni luk i beli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša i dobije zlatnu boju. Zatim dodajte kolutove šargarepe i promešajte sve zajedno. Dodajte kupus u šerpu, promešajte i pustite da se malo zaprži sa ostalim sastojcima, oko 5 minuta.
Dodajte lovorov list, crvenu papriku, suve šljive i promešajte. Po potrebi dosolite (zavisno od slanoće kupusa) i pobiberite. Prelijte supom ili vodom, poklopite šerpu i smanjite vatru. Kuvajte sve na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, dok kupus ne omekša, a svi ukusi se sjedine. Povremeno proveravajte i po potrebi dolijte još malo vode ili supe.
Dodajte i kašičicu kima ili malo bibera u zrnu. Ako volite da kupus bude malo gušći, možete napraviti blagu zapršku (kašika brašna propržena na malo ulja) i dodati u jelo pred kraj kuvanja.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)