Kiseli kupus, Foto: Profimedia

ukusno

Mekan, pun mesa i slanine, ali jedan sastojak ga razlikuje: Najbolji recept za jelo sa kiselim kupusom!

Saznajte kako da napravite nešto gurmanskiju verziju kiselog kupusa. Ovog puta mu pored suvog mesa, dodajte slaninu i šljive.

Objavljeno: 04.11.2024. 09:42h

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa

300 g suvog mesa (rebarca ili suva kolenica)

200 g dimljene slanine

1 glavica crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa

10–12 suvih šljiva

1 kašika svinjske masti

1 lovorov list

1 kašičica crvene paprike

so i biber po ukusu

200 ml bujona od povrća (ili vode)

foto: Printscreen/youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Recept za kiseli kupus sa suvim mesom, slaninom i šljivama:

U velikoj šerpi zagrejte mast (ili ulje), pa dodajte suvo meso i slaninu. Pržite nekoliko minuta dok slanina ne postane hrskava, a meso ne počne da pušta aromu. Dodajte sitno seckani crni luk i beli luk, pa dinstajte dok luk ne omekša i dobije zlatnu boju. Zatim dodajte kolutove šargarepe i promešajte sve zajedno. Dodajte kupus u šerpu, promešajte i pustite da se malo zaprži sa ostalim sastojcima, oko 5 minuta.

Dodajte lovorov list, crvenu papriku, suve šljive i promešajte. Po potrebi dosolite (zavisno od slanoće kupusa) i pobiberite. Prelijte supom ili vodom, poklopite šerpu i smanjite vatru. Kuvajte sve na laganoj temperaturi oko 1,5 do 2 sata, dok kupus ne omekša, a svi ukusi se sjedine. Povremeno proveravajte i po potrebi dolijte još malo vode ili supe.

Dodajte i kašičicu kima ili malo bibera u zrnu. Ako volite da kupus bude malo gušći, možete napraviti blagu zapršku (kašika brašna propržena na malo ulja) i dodati u jelo pred kraj kuvanja.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)