Voćnjak, Foto: RINA/Ustupljene fotografije

sve sami rade

Aleksići su saobraćajni inženjeri, ali su se bacili u ovaj biznis! Krenuli od nule, a sad ne znaju gde će od posla

Porodica Aleskić iz Zrenjanina podigla voćarsku proizvodnju na viši nivo prerade

Objavljeno: 02.11.2024. 19:27h

Porodica Aleksić iz Zrenjanina na svom poljoprivrednom gazdinstvu bavi se voćarstvom, odnosno proizvodnjom sušenog voća, hladno ceđenih sokova i rakije.

Iako su po struci saobraćajni inženjeri, supružnici Aleksić su odlučili da se bave voćarskom proizvodnjom.

- Oboje volimo prirodu, uživamo u domaćim proizvodima i zdravoj hrani i trudimo se da živimo što je moguće zdravije. To nas je, kada smo razmišljali o tome čime da se bavimo, opredelilo za voćarstvo - priča Jelena Aleksić.

Suvo voćefoto: Profimedia

U proizvodnju su krenuli od nule. Sada imaju voćnjake sa šljivom, kajsijom, kruškom, dunjom i višnjom.

- U porodici mog supruga deda je voleo voćarstvo i tu ljubav preneo na unuka, ali mi smo počeli od nule. Kupovali smo zemlju, sadili voćnjake i započinjali proizvodnju - nastavlja Jelena.

- U početku smo, jedan kratak period, prodavali sveže voće, ali vrlo brzo smo kupili mašinu za sušenje i počeli smo da ga sušimo. Trudimo se da preradimo voće iz naših voćnjaka, jedino moramo da dokupimo deo jabuka i tikvica. Sušimo jabuku, tikvicu i krušku. Pokušali smo i višnju, jako je lepa, ali nismo uspeli da je finalizujemo, pa je za sada na pauzi - ističe Jelena.

Ove godine u paletu proizvoda uveli su hladno ceđene sokove.

Ceđeni sokfoto: Profimedia

- Sokove cedimo bez dodatnog šećera, aditiva, konzervansa... Trudimo se da ono što proizvedemo bude što prirodnije i zdravije – objašnjava ona dodajući da je sušeno voće sve traženije.

- Ono ima jako široku primenu, dobro je za užinu, za musli, nije kvarljivo, može da stoji dugo… Jednom rečju, idealna je namirnica. I naši kupci su sve više upoznati sa blagodetima sušenog voća, sviđaju im se ukusi.

U voćnjacima i za mašinama Aleksići rade sami, uz pomoć roditelja. Vole da imaju kontrolu nad proizvodnjom i preradom.

- Uopšte nije lako. Imamo dvoje male dece, sezona nam traje cele godine, a kada su pikovi, jedva sve postižemo. Mnogi bi verovatno i odustali, ali mi smo uporni, jako volimo prirodu i posao kojim se bavimo, pa izdržavamo - ističe Jelena.

Voćnjakfoto: RINA/Ustupljene fotografije

Svoje proizvode Aleksići prodaju na bazarima, putem interneta i sa kućnog praga. To im je za sada dovoljno.

- Nismo za velike sisteme i zadovoljni smo ovim načinom plasmana. Proizvodnju finansiramo iz obrta i uz pomoć bankarskih kredita. Učestvovali smo na nekim konkursima, ali ništa od toga. Možda mi nismo bili dovoljno dobri, a možda nismo ni bili ti koji treba da dobiju subvencije. Zato smo se odlučili da se samofinansiramo - naglašava Jelena.

Planova Aleksići imaju napretek. Ipak, prioritet im je izgradnja destilerije.

- I zbog para i zbog vremena izgradnja destilerije se odužila i sad planiramo da je što pre završimo. Plan nam je svake godine isti - da uvedemo neki novi proizvod u našu paletu i da polako povećavamo proizvodnju. I da uživamo u radu i plodovima tog rada - zaključuje Jelena Aleksić.

Bonus video:

(Espreso / Dnevnik / Prenela: J.N.)