Foto: Margarita Davchenko / Panthermedia / Profimedia

probajte

Znate li šta su ćurosi? Domaćice, ovaj dezert morate napraviti: Cela porodica će obožavati da ih gricka, ukusno

Često se služi za doručak ali ga možete pronaći tokom celog dana

Objavljeno: 02.11.2024. 17:46h

O ćurosima ne treba mnogo pričati, zar ne?

Churro je tipična grickalica na koju ćete nailaziti širom Španije. Često se služi za doručak ali ga možete pronaći tokom celog dana.

Pravi se od jednostavnog testa koje sadrži brašno i vodu, prži se u dubokom ulju.

Najčešće je duguljastog oblika, korica mu je hrskava a unutrašnjost meka, nakon prženja se posipa šećerom i cimetom, a zatim se umače u čokoladni sos.

Najčešće je duguljastog oblikafoto: LAURA WITTEKOVA / News and Media - Food / Profimedia

Sastojci:

500 ml vode

125g putera

2 kašike šećera

malo soli

450 g brašna

3 jaja

šećer u prahu

vanilin-šećer

Pravi se od jednostavnog testa koje sadrži brašno i vodufoto: Margarita Davchenko / Panthermedia / Profimedia

Način pripreme:

U posudu sipati vodu, puter, šećer, so, i mešati sve dok ne proključa.

Nakon toga smesu skloniti sa šporeta i polako dodavati brašno uz stalno mešanje. Mešajte drvenom kašikom dok se ne razbiju grudvice brašna, smesa ujednači i ne počne da se odvaja od posude.

Kada se smeša malo ohladi, dodati jaja, jedno po jedno.

Potom stavite testo u staklenu posudu, prekrijte providnom folijom, pa u frižider na 30 minuta. Uzmemo špric za kolače (ćurosi podsećaju na tanke dugačke tulumbe), pravite štapiće i direktno ih stavljajte da se prže u vrelom ulju.

Kad postanu zlatno žuti, izvadimo ih i slažemo na papirni ubrus, kako bi se upio višak masnoće. Ćurose pospite šećerom u prahu, vanilin-šećerom ili u posebnu staklenu činiju sipajte otopljenu čokoladu za umakanje.

Bonus video:

(Espreso/Danas/Prenela:M.S.)