uh, kakav ukus
Omiljeno srpsko jelo na starinski način! Sarme iz rerne morate da probate, ovako spremljene su ultra sočne i ukusne
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka
Sarma je sigurno jedno od omiljenih jela na trpezama širom Srbije, i najčešće se sprema tradicionalno na šporetu. Iako smo navikli na miris krčkanja ovog obožavanog jela, postoji i drugačiji način pripreme - u rerni.
Ako ste ljubitelj sarme, obavezno probajte i ovaj recept jer ukus sigurno ne manjka, a kažu da je mnogo sočnija i meso mekano kada se priprema na ovaj starinski način.
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 650 g mešanog mlevenog mesa
- 1 šoljica pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 5 čenova belog luka
- 4 komada suvog mesa (oko 300 grama)
- 2 jaja
- biber, suvi začin, so
- 500 ml vode
- 1 ravna kašika mlevene crvene paprike
- 4 kašike pasiranog paradajza
- Za zapršku:
- 2 kašike brašna
- ulje
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Iseckajte crni luk na kockice, a beli luk sitno, pa očistite listove kiselog kupusa od žila. Na ulju propržite crni luk. U zasebnu posudu stavite mleveno meso, beli luk, pirinač, so, jaja, i suvi biljni začin. Zatim dodajte prženi crni luk pa sve dobro promešajte. Stavite na svaki list kupusa po kašiku pripremljene smese, pa zavijte sarmu. Na dno vatrostalne posude naređajte nekoliko listova kupusa. Onda poređajte sarme, a između njih stavite komade suvog mesa. Nalijte vodu, dodajte lovorov list pa poklopite posudu. Pecite 2 sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Za to vreme, propržite na ulju 2 kašike brašna, pa dodajte mlevenu papriku, promešajte i dodajte pasirani paradajz. Sipajte dve šolje vode i kuvajte par minuta. Na kraju, prelijte sarme pa ih vratite bez poklopca u rernu, smanjite temperaturu na 180 stepeni, i dopecite ih još 20 do 30 minuta. Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Trpezaalo/TM)