Mimoza salata za slavlja, Foto: Printscreen/Youtube/Tsvetkova Natalia

NAJBOLJI RECEPT

Kraljica prazničnih trpeza - mimoza salata: Sočno i izdašno predjelo bez kog se slavlje ne počinje

Slojevi rendanog povrća i šunke u kombinaciji sa pavlakom i majonezom čine zavodljivu kombinaciju ukusa koju svi vole.

Objavljeno: 01.11.2024. 15:17h

Mimoza salata je, pored ruske, jedno od omiljenih predjela na srpskim slavljima i svečanostima. Slojevi rendanog povrća i šunke u kombinaciji sa pavlakom i majonezom čine zavodljivu kombinaciju ukusa koju svi vole.

Mimoza salata se, pored toga, i jako lako priprema i to od svega nekoliko sastojaka, a tačan recept za ovo ukusno, kremasto predjelo pogledajte u nastavku:

Sastojci:

  • 300 g kuvanog krompira
  • 300 g kuvane šargarepe
  • 3 jajeta
  • 200 g stišnjene šunke
  • 200 g majoneza
  • 200 g pavlake
  • So i biber po ukusu
  • Peršun za dekoraciju
foto: Printscreen/Youtube/Tsvetkova Natalia

Priprema:

Krompir, šargarepu i jaja skuvajte, oljuštite i ostavite da se ohlade, pa izrendajte.

Na dno posude za serviranje (idealno bi bilo da bude neka staklena i providna da bi se svi slojevi i boje lepo videli) stavite prvo sloj rendanog krompira, posolite i pobiberite, pa premažite majonezom i pavlakom.

Preko toga stavite sloj rendane šargarepe, opet posolite i pobiberite, pa ponovo premažite majonezom i pavlakom.

Zatim dodajte sloj rendane ili sitno seckane šunke, pa premažite majonezom i pavlakom.

Na kraju, stavite sloj rendanih jaja i lepo ih rasporedite, pa po želji dekorišite peršunom.

Mimoza salatu stavite u frižider da se dobro ohladi pre serviranja. Poslužite kao deo predjela ili jedite samostalno uz neki fini hleb ili pecivo. Prijatno!

Bonus savet:

Mimoza salatu možete obogatiti slojem kuvanog graška ili, pak, rendanih kiselih krastavčića koji će dati osvežavajući ukus i ovu salatu učiniti još dekorativnijom.

Bonus video:

(Espreso/danas/TM)