GOSTI ĆE TRAŽITI PARČE VIŠE
Najbolja posna slana torta! Božanstveno predjelo slavske trpeze - lagana priprema i preukusni dodaci
Ova slana torta je savršeno slavsko predjelo, a osim što predivno izgleda, preukusna je, pa će gosti biti oduševljeni
Slane torte ukrašavaju svaku slavsku i prazničnu trpezu, a kako se približava Mitrovdan, donosimo vam jednostavan recept.
Ova slana torta je savršeno slavsko predjelo, a osim što predivno izgleda, preukusna je, pa će gosti biti oduševljeni. Kako Mitrovdan pada u petak, trpeza mora da bude posna, pa predlažemo da napravite ovu slanu tortu sa ribom ili tunjevinom i povrćem.
Sastojci:
- 400 g tunjevine ili neke ribe po izboru
- 200 g kukuruza iz konzerve
- 210 ml vode
- 180 g posnog krem sira
- 1/2 šolje seckanih zelenih maslina
- 400 g posnog majoneza
- 2 pakovanja posnog tost hleba
- 1-2 šargarepe
- 2 kašičice maslinovog ulja
- Još:
- 400 g posnog majoneza
- čeri paradajz
- zelene masline
- peršun
- kukuruz u konzervi
- krompir
Priprema:
Filete ribe po izboru skuvajte i iseckajte na komadiće. Ako koristite tunjevinu samo je procedite. Stavite ribu ili tunjevinu u šerpu. U blenderu usitnite kukuruz sa vodom, pa dodajte smesu u šerpu sa ribom ili tunjevinom. Kuvajte dok se smesa za posnu slanu tortu ne zgusne, pa dodajte posni krem sir i promešajte. Kuvajte još malo, pa dodajte seckane masline i promešajte. U veći kalup ili tepsiju pravougaonog oblika (koju ste obložili providnom folijom) poređajte tost hleb kojem ste isekli koricu. Zatim premažite posnim majonezom, pa premažite fil za posnu slanu tortu. Šargarepu skuvajte, izrendajte i posolite, pobiberite, pa sipajte ulje i promešajte. Pospite preko fila za posnu slanu tortu. Zatim poređajte još jedan sloj hleba kojem ste isekli koricu, premažite posnim majonezom, pa premažite filom za posnu slanu tortu. Na kraju poređajte još jedan red tost hleba bez korice. Pritisnite rukama, pa dobro pokrijte providnom folijom. Ostavite u frižideru 4 sata ili preko noći. Izvadite posnu slanu tortu iz kalupa i premažite je posnim majonezom. Ukrasite je po želji. Možete da ih ukrasite maslinama, čeri paradajzom, peršunom i kukuruzom, kao i rendanim kuvanim krompirom.
Bonus video:
(Espreso/informer/TM)