papreno
Koliko će nas ove godine koštati slavska trpeza? Sve je poskupelo, za jednu namirnicu pripremite dublji džep
Slavsko posluženje na meniju ima pečenje i razne druge mesne proizvode
Priprema slave ozbiljan je izdatak za kućni budžet. Oni koji slave posne slave takođe očekuju viši izdatak za sve ono što treba da se nađe na trpezi.
“Sve zavisi od broja gostiju ali, generalno između 200 i 300 evra otprilike sve”, kaže jedan sagovornik.
“Slave moja deca, ali tu smo u kući i to dve slave otprilike 500 evra sigurno, ne može da prođe manje”, navodi sagovornica.
Slavsko posluženje na meniju ima pečenje i razne druge mesne proizvode. Cene su od 1.800 do 3.000 dinara po kilogramu.
“Praseće pečenje kod nas je 2.200 dinara u najavi je da će da poskupi od dobavljača žive vage gde nabavljamo. Ja se nadam za predstojeće slave da će otići, ali da neće nešto drastično”, kaže Marko Bondžulić, vlasnik pečenjare u Užicu. U ponudi je i uslužno pečenje mesa.
“Imaju alternative kao što su svinjski pauflek i rebro koji može da se rola da se peče kao rolovano meso, plećke. Ljudi imaju svoju robu sa sela, svoju jagnjad, svoju prasad, kombinuju svi kako ko može i šta može”, navodi mesar Miladin Jerotijević.
Poslednjih godina sve više građana većinu slavskog posluženja ne priprema kod kuće, već kupuje. Pojedine radionice gotovih jela nude kompletan slavski meni. “Za slave vlada veliko interesovanje , pogotovu što su ljudi prezaposleni i mnogo im je jednostavnije da sve poruče kod nas i da ostave vreme i da budu odmorni za svoje goste”, kaže Milomir Vulićević, direktor firme za ketering.
Slavski jelovnik nije potpun bez torti i kolači. Domaćice kojima je pravljenje poslastica dodatna zarada, kažu da su zbog poskupljenja namirnica, i one morale da povećaju cenu.
“Velika je potražnja za nas koji to radimo, nama to itekako znači. Ja lično i ne mogu da prihvatim sve porudžbine. Od strane mušterija. A što se tiče cena, jako su poskupele. Mogu vam reći za nekih sigurno 20 odsto. - Pošto je jedna torta? - Zavisi od želje, može da košta i hiljadu dinara, ako je jako minijaturna, a može da košta i šest hiljada”, navodi Jelena Stanković iz Šapca.
Od sastojaka za poslastice najviše je poskupela čokolada. Zbog toga slavski kolači sve više imaju i druge jeftinije sastojke, poput voća.
Bonus video: